Η ζωή…μπορεί να αρχίζει στα 40, αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι στην ηλικία των 44 ετών οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.
Ανάλυση στοιχείων 2 εκατ. ατόμων σε 80 χώρες έδειξε σταθερή τάση παγκοσμίως. Ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν χαμηλότερος σε νεότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους, ενώ η μέση ηλικία σχετίστηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο και για τα δυο φύλα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick και του Dartmouth College δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Social Science & Medicine’.
Η μόνη χώρα στην οποία σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα ήταν οι ΗΠΑ, όπου η δυστυχία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα γύρω στην ηλικία των 40 στις γυναίκες και των 50 στους άντρες.
Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι ο κίνδυνος αισθημάτων δυστυχίας και κατάθλιψης παραμένει σχετικά σταθερός σε όλη τη ζωή.
Ωστόσο, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν μια σταθερότητα σε όλη την υφήλιο και σε όλους τους τύπους ανθρώπων.
Ο ερευνητής Andrew Oswald, οικονομολόγος στο Πανεπισήμιο του Warwick, δήλωσε ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες, σε ελεύθερους και παντρεμένους, σε ευκατάστατους και μη, σε ανθρώπους με ή χωρίς παιδιά.
Η αιτία που η μέση ηλικία αποτελεί την επικίνδυνη περίοδο για την εμφάνισή της παραμένει άγνωστη.
Ο Καθηγητής σημειώνει ότι για τον μέσο άνθρωπο η πτώση στην ψυχική υγεία και στην ευτυχία έρχεται σταδιακά, όχι ξαφνικά σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά.
Μόνο στη δεκαετία των 50 οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν από τη ‘χαμηλή περίοδο’.
Ενθαρρυντικό είναι το εύρημα ότι στα 70, αν κάποιος είναι ακόμα σε καλή φυσική κατάσταση, θα είναι πιθανόν ευτυχισμένος και πνευματικά υγιής όσο και ένας νέος 20 χρονών.
Πηγές:
‘Social Science & Medicine’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας