Έφηβοι που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια προβλήματα υγείας σε σχέση με συνομηλίκους τους που δεν γεννήθηκαν πρόωρα, υποδεικνύει σουηδική έρευνα.
Η έρευνα εστίασε σε εξαιρετικά πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν στις 23 έως 25 εβδομάδες.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν τον τοκετό, οι νέες αφίξεις είχαν συχνά δυσκολίες στην αναπνοή και στην πέψη. Μπορούσαν επίσης να έχουν μακροχρόνιες προκλήσεις όπως βλάβη στην όραση, στην ακοή και στις νοητικές ικανότητες, καθώς και κοινωνικά και συμπεριφορικά προβλήματα.
Ο ερευνητής Dr. Aijaz Farooqi, δήλωσε ότι παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως νευροαναπτυξιακή αναπηρία, άσθμα και συμπεριφορικές δυσκολίες.
Ο Farooqi σημείωσε ότι στη σχολική ηλικία, πολύ πρόωρα παιδιά με φυσιολογική εξυπνάδα έχουν κινητικές βλάβες, προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικά προβλήματα και χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.
Οι ερευνητές μελέτησαν 134 νέους, ηλικίας 10 έως 15 ετών, που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα και 103 παιδιά που γεννήθηκαν τελειόμηνα.
Σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν τελειόμηνα, έφηβοι στην ομάδα των πρόωρων είχαν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες για σωματικές ή ψυχικές βλάβες και περισσότερες από 5 φορές πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερες εκπαιδευτικές ή ιατρικές υπηρεσίες σε σχέση με αυτές που χρειάζονται συνήθως τα παιδιά.
Γενικά, ποσοστό 64% των πρόωρων είχαν λειτουργικούς περιορισμούς σε σύγκριση με ποσοστό 6% όσων γεννήθηκαν τελειόμηνα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ψυχικές ή συναισθηματικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις.
Επιπλέον, ποσοστό 60% των εφήβων που γεννήθηκαν πρόωρα χρειάζονταν ειδικό μηχανισμό ή βοήθεια για να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες, όπως περπάτημα, σίτιση, ντύσιμο και χρήση τουαλέτας σε σύγκριση με ποσοστό 29% των εφήβων που γεννήθηκαν κανονικά στο τέλος της κύησης.
Περίπου το 64% των εφήβων που είχαν γεννηθεί πρόωρα χρειάζονταν περίθαλψη ρουτίνας από γιατρό ή ειδικό για χρόνια προβλήματα υγείας ή ειδικές υπηρεσίες όπως φυσικοθεραπεία. Αυτό ίσχυε για το 25% άλλων παιδιών στην έρευνα.
Η έρευνα ήταν μικρή και δεν σχεδιάστηκε ώστε να διαπιστωθεί πώς ο χρόνος τοκετού επηρεάζει την υγεία στην εφηβεία.
Παρόλο που η έρευνα δεν εξέτασε ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα στα εξαιρετικά πρόωρα μωρά όταν φτάσουν στην εφηβεία, διαταραχές εγκεφάλου και της ανάπτυξης του ΚΝΣ μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος.
Επιπλοκές που είναι συχνές σε πολύ πρόωρα μωρά, όπως τραυματισμοί στο ΚΝΣ, πνευμονική νόσος, οφθαλμικά προβλήματα και λοιμώξεις, έχει φανεί πως συνδέονται με πολλά από τα χρόνια προβλήματα υγείας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.
Πηγές:
Pediatrics.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη