Η ενίσχυση της διανοητικής δραστηριότητας μπορεί να προστατεύσει το μυαλό από τη γήρανση, ακόμη και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για άνοια ή νόσο Alzheimer, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό απασχολημένο, όπως υπολογιστής, χειροτεχνία, παιχνίδια και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης σε άτομα 70 ετών και άνω, όπως δείχνουν τα ευρήματα μελέτης επιστημόνων της Mayo Clinic.

“Αυτού του είδους οι ασχολίες, που ενισχύουν τη δραστηριότητα μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένησης στους ανθρώπους”, σύμφωνα με τον εκ των συγγραφέων της μελέτης δρ Ρόναλντ Πίτερσεν, διευθυντή του ερευνητικού κέντρου της νόσου Alzheimer στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα οφέλη της ψυχικής διέγερσης, ακόμη και σε ανθρώπους που είχαν απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) Ε4, έναν γενετικό παράγοντα κινδύνου για άνοια και νόσο Alzheimer.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.900 ψυχικά υγιείς άνδρες και γυναίκες, για τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. Η μέση ηλικία τους, όταν η μελέτη ξεκίνησε ήταν τα 77 έτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση, μία μικρή αλλά αισθητή μείωση της μνήμης και της σκέψης, συμπτώματα που ενδέχεται να αποτελούν το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη άνοιας ή νόσου Alzheimer.

Αν και η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδειχθεί μία σχέση αιτίας - αποτελέσματος, εκείνοι που ασκούν τακτικά πνευματικές δραστηριότητες είχαν μικρότερο κίνδυνο απώλειας μνήμης.

Οι ερευνητές βρήκαν πως ο κίνδυνος μειώνεται ανάλογα από τις εξής δραστηριότητες:

  • Κατά 30% με τη χρήση υπολογιστή.
  • Κατά 28% με χειροτεχνία και σχετικές δραστηριότητες.
  • Κατά 23% με κοινωνικές δραστηριότητες.
  • Κατά 22% παίζοντας παιχνίδια.

Οι ερευνητές είδαν πως οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις δραστηριότητες, για τουλάχιστον μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μικρότερη κάμψη στη μνήμη και στις δεξιότητες από τα άτομα που έκαναν αυτές τις δραστηριότητες μόνο δύο έως τρεις φορές τον μήνα, σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της μελέτης δρ Yonas Geda.

Βιβλία

Διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες σε τακτική βάση δεν φαίνεται να υπήρχαν τα ίδια οφέλη για τη σκέψη και τη μνήμη. Τα άτομα με τον γενετικό παράγοντα κινδύνου APOE Ε4 έχουν κάποια προστασία από την πνευματική εξασθένηση, αν ασχολούνται με υπολογιστή ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Η “προπόνηση” του εγκεφάλου απαιτεί διαφορετικά επίπεδα πνευματικής διέγερσης, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων: “Σκεφτείτε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η λειτουργία ενός υπολογιστή για ένα ηλικιωμένο άτομο”, σχολίασε ο δρ Πίτερσεν.

Το σταυρόλεξο και το sudoku ίσως είναι καλές ασκήσεις του εγκεφάλου, αλλά – σύμφωνα με τους ερευνητές – αλλά δεν υπάρχει άμεση σχέση με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο δρ Πολ Ράιτ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στη Νέα Υόρκη, είπε πως η μελέτη παρέχει στους γηριάτρους περισσότερα στοιχεία προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς ότι η “προπόνηση” του εγκεφάλου είναι σημαντική για την υγιή γήρανση.

Καλύτερα

“Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε πραγματικά στους ασθενείς μας με ήπια γνωστική εξασθένηση ότι υπάρχουν ενδείξεις πως εάν μείνετε πνευματικά δραστήριοι, θα κάνετε πραγματικά πολύ καλύτερα από ό,τι αν δεν το κάνετε”, είπε ο κ. Ράιτ.

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν συμμετοχή με το πνεύμα και τα χέρια, όχι μόνο να κοιτάζουμε κάτι.

Στον αντίποδα, ο δρ Πίτερσεν προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μετατρέψουν αυτές τις δραστηριότητες στην καθημερινή εργασία:

“Δεν πρέπει να κάνει κάποιος δέκα σταυρόλεξα σε μία μέρα, σαν να πηγαίνει στο γυμναστήριο ή να περπατά επί μία ώρα γύρω από μία πίστα. Προσπαθήστε να μην επιβραδύνετε πνευματικά. Μείνετε απασχολημένοι. Κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, και είναι διασκεδαστικά”.

Πηγές:
CBS News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι