Η επιστήμη επιβεβαιώνει τώρα αυτό που είχαν παρατηρήσει γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνα δυο αυστραλών επιστημόνων ανακάλυψε ότι πράγματι οι έγκυες εμφανίζουν μικρή απώλεια μνήμης και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να ξεχνούν και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η απώλεια μνήμης είναι ελαφριά και συνήθως αφορά άγνωστες ή απαιτητικές εργασίες, σημειώνει η ερευνήτρια Dr. Julie Henry.

Για παράδειγμα, μια έγκυος είναι περισσότερο πιθανόν να ξεχνά ένα νέο νούμερο τηλεφώνου αλλά είναι ικανή να θυμάται αριθμούς τηλεφώνου που έχει σχηματίσει πολλές φορές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 14διεθνείς έρευνες που εξέτασαν την απόδοση μνήμης περισσότερων των 1.000 γυναικών. Οι γυναίκες ήταν είτε έγκυες, είτε μητέρες ή δεν περίμεναν παιδί.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology’ φάνηκε ότι η απώλεια μνήμης μπορεί να συνεχιστεί ένα χρόνο μετά τη γέννα.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν το αν η απώλεια μνήμης διαρκεί περισσότερο, καθώς καμία από τις έρευνες που εξέτασαν δεν είχε επεκταθεί πέρα του ενός έτους παρατήρησης.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί την απώλεια μνήμης σε μια τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να προκαλείται από ορμονικές αλλαγές ή από αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, την έγκυο γυναίκα απασχολεί περισσότερο ο τοκετός και το πώς θα αλλάξει όλη η ζωή της. Επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο κα,ι όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη νοητική απόδοση.

Έτσι δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι δεν θα συμβεί αυτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγές:
Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;