Επιστήμονες από τη Φινλανδία εξέτασαν τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών για την ψυχική υγεία, στην οποία συμμετείχαν 747 ενήλικοι που είχαν γεννηθεί πρόωρα και 1.512 που είχαν γεννηθεί κανονικά. Οι συμμετέχοντες κατάγονταν από πέντε διαφορετικές χώρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι είχαν γεννηθεί πρόωρα ανέφεραν περισσότερες αποφευκτικές συμπεριφορές και περισσότερα προβλήματα "εσωτερικοποίησης", όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, συγκριτικά με όσους είχαν γεννηθεί κανονικά.

Επιπρόσθετα, όσοι συμμετέχοντες είχαν το χαμηλότερο βάρος γέννησης απ’ όλους ανέφεραν λιγότερες συμπεριφορές "εξωτερικοποίησης", όπως σωματική επιθετικότητα, αδιαφορία για τους κανόνες, απιστία, κλοπές και καταστροφές περιουσίας.

"Ανακαλύψαμε ότι οι ενήλικες που είχαν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης λόγω προωρότητας ανέφεραν περισσότερα προβλήματα εσωτερίκευσης και κοινωνικά αποφευκτικής προσωπικότητας και λιγότερα προβλήματα εξωτερίκευσης απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που ήταν τελειόμηνοι", δήλωσε ο κύριος ερευνητής  Riikka Pyhala από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

"Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο απόμακροι και βιώνουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, που συχνά εκδηλώνονται ως καταθλιπτικές ή αγχώδεις διαταραχές, ενώ αντίθετα έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κοινωνικά ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, όπως παραβατική και ενοχλητική συμπεριφορά".

Η εγκυμοσύνη φυσιολογικά διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Τα μωρά που γεννιούνται μετά την 37η εβδομάδα θεωρούνται τελειόμηνα, αλλά πριν από αυτή είναι πρόωρα. Στις εβδομάδες αμέσως μετά τη γέννηση, τα πρόωρα βρέφη έχουν συχνά δυσκολίες στην αναπνοή και την πέψη της τροφής. Ανάλογα με το πόσο πρόωρα γεννιούνται μπορεί να παρουσιάσουν και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως διαταραχές της όρασης, της ακοής και των νοητικών δεξιοτήτων, καθώς και κοινωνικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Τα περισσότερα τελειόμηνα βρέφη ζυγίζουν γύρω στα 2.700 με 4.000 γραμμάρια.

Στη νέα έρευνα οι συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί πρόωρα είχαν πάρα πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (γύρω στα 1.000 με 1.500 γραμμάρια), ενώ όσοι ήταν τελειόμηνοι είχαν βάρος γύρω στα 3.500 γραμμάρια.

Η εξέταση της ψυχικής διάθεσης και της προσωπικότητάς τους έγινε όταν έφτασαν τα 23 τους χρόνια.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics.

Πηγές:
Pediatrics, Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]