Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο πόλεμος, τραύμα, φυσική καταστροφή ή ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις σε ανθρώπους με επιληψία.

Η έρευνα έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα άγχους σε ασθενείς με επιληψία έδειχναν το στρες ως παράγοντα πρόκλησης κρίσεων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το στρες δεν αυξάνει μόνο την ευαισθησία στις κρίσεις αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας, ιδιαίτερα όταν οι παράγοντες στρες είναι σοβαροί, παρατεταμένοι ή τους βιώνει κάποιος νωρίς.

Η Heather McKee, του University of Cincinnati, δήλωσε ότι αν και είναι αρκετά σαφές ότι το στρες είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης κρίσεων, παραμένει δύσκολο να έχουμε αντικειμενικά συμπεράσματα σχετικά με άμεσο αιτιατό παράγοντα για ασθενείς με επιληψία.

Οι ερευνητές μελέτησαν 21 έρευνες ασθενών που κρατούσαν ημερολόγια με τα επίπεδα στρες και τη συσχέτισή τους με τη συχνότητα κρίσεων, για την παρακολούθηση κρίσεων μετά από σημαντικά γεγονότα και έρευνες με λειτουργική μαγνητική τομογραφία που εξέταζαν την ανταπόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα.

Οι περισσότερες από τις έρευνες έδειξαν αυξήσεις στη συχνότητα των κρίσεων μετά από γεγονότα υψηλού στρες.

Η υιοθέτηση τεχνικών μείωσης στρες θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τη συχνότητα κρίσεων.

Ορισμένες τεχνικές μείωσης στρες, χαμηλού κινδύνου, μπορεί να περιλαμβάνουν ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές, χαλάρωση ή άσκηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές