Το κάπνισμα προκαλεί 1 στους 10 θανάτους παγκοσμίως, αναφέρει νέα έρευνα. Οι μισοί σημειώνονται σε 4 χώρες-Κίνα Ινδία, ΗΠΑ και Ρωσία.

Παρά τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος εδώ και δεκαετίες, η αύξηση του πληθυσμού συνδέεται με αυξημένο αριθμό καπνιστών.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η θνησιμότητα θα μπορούσε να αυξηθεί παραπάνω, καθώς οι καπνοβιομηχανίες στοχεύουν επιθετικά νέες αγορές.

Η έκθεση (The Global Burden of Diseases) βασίστηκε στις συνήθειες καπνίσματος σε 195 χώρες και περιοχές μεταξύ 1990 και 2015.

Ανακάλυψε ότι σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι κάπνιζαν καθημερινά το 2015-1 στους 4 άντρες και 1 στις 20 γυναίκες.

Αυτό αποτέλεσε μείωση από 1 στους 3 άντρες και 1 στις 12 γυναίκες που κάπνιζαν το 1990.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των καπνιστών, από τα 870 εκατομμύρια το 1990.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα αυξήθηκε κατά 4,7% την ίδια περίοδο.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ορισμένες χώρες είχαν επιτύχει σε προσπάθειες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν, κυρίως μέσω συνδυασμού υψηλότερων φόρων, προειδοποιήσεων στα πακέτα και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Σε διάστημα 25 ετών η Βραζιλία είχε πτώση των ποσοστών ανθρώπων που καπνίζουν καθημερινά, από 29% σε 12% στους άντρες και από 19% σε 8% στις γυναίκες.

Το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες δεν σημείωσαν αλλαγή από το 1990 έως το 2015.

Στη Ρωσία, το κάπνισμα στις γυναίκες αυξήθηκε κατά 4% την ίδια περίοδο, και παρόμοιες τάσεις φάνηκαν σε περιοχές της Αφρικής.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

 

Πηγές:
Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα
Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά υγιεινές συνήθειες ύπνου [μελέτη]