Παιδιά μητέρων που χρησιμοποιούσαν συχνά το κινητό τους κατά την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να είναι υπερκινητικά σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες μιλούσαν λιγότερο συχνά, αναφέρει νέα έρευνα. Ωστόσο, η ερευνήτρια
Laura Birks δεν συνιστά στις εγκύους να καταργήσουν τα κινητά. Προτείνει να μεταφράσουμε τα αποτελέσματα με προσοχή και κάθε τι με μέτρο.
Δεν μπορεί να πει αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά ή άλλοι παράγοντες όπως το γονεϊκό στυλ θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 80.000 ζευγαριών μητέρων-παιδιών στη Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Κορέα.
Ανακάλυψαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου προβλημάτων συμπεριφοράς, ιδιαίτερα υπερκινητικότητας, σε παιδιά 5-7 ετών, όσο περισσότερο οι μητέρες μιλούσαν στο κινητό κατά τη διάρκεια της κύησης
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει γνωστός βιολογικός μηχανισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει την ακτινοβολία του κινητού πριν τη γέννηση να προάγει την υπερκινητικότητα στο παιδί, τα αποτελέσματα προκλαούν έκπληξη, αναφέρει η Birks, του Barcelona Institute for Global Health στην Ισπανία.
Η σχέση ίσχυε σε 5 χώρες και σε διαφορετικές περιόδους.
Παιδιά μητέρων που ανέφεραν ότι μιλούσαν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα ή για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερκινητικά σε σχέση με παιδιά μητέρων που ανέφεραν ότι μιλούσαν μια ή λιγότερες φορές την ημέρα, ανακάλυψαν ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία μητέρας και εκπαίδευση.
Τα στοιχεία κάλυπταν χρονικές περιόδους από το 1996 έως το 2011. Μόνο η πιο αρχική ομάδα στη Δανία, με έναρξη το 1996, είχε αρκετές γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ κινητό στην εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, παιδιά μητέρων που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ κινητό στην εγκυμοσύνη είχαν μικρότερο κίνδυνο συναισθηματικών προβλημάτων και συμπεριφοράς σε σχέση με παιδιά μητέρων που χρησιμοποιούσαν κινητό, σύμφωνα με την έρευνα στο Environment International.
Πηγές:
Environment International.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος