Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης της εμμήνου ρύσεως σε μια γυναίκα και της ηλικίας του πρώτου της τοκετού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidimiology’.

Όπως σημειώνει ο Dr. Christopher. Li και η ομάδα του, οι ηλικίες έναρξης της εμμήνου ρύσεως και του πρώτου τοκετού, σε μια γυναίκα, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο μαστό. Το διάστημα μεταξύ των δυο ηλικιών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο γιατί το στήθος γίνεται πιο επιρρεπές σε καρκινογόνο έκθεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώνουν.

Ωστόσο λίγοι ερευνητές έχουν μελετήσει τη σχέση αυτή.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 1994 και 1998 στην οποία περιελήφθησαν 4.013 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό και 4.069 χωρίς καρκίνο.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση, που είχαν γεννήσει και των οποίων το διάστημα μεταξύ της έναρξης της εμμήνου ρύσεως και του πρώτου τοκετού ήταν τουλάχιστον 16 χρόνια, είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό κατά 1,5 φορά σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το διάστημα ήταν μικρότερο των 5 ετών.

Η σχέση αυτή δεν φάνηκε να ισχύει στις Αφροαμερικανίδες.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι κυρίως φάνηκαν να περιορίζονται σε γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και όγκους που εντοπίζονται στους λοβούς.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα που συσχετίζουν την ηλικία του πρώτου τοκετού με τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό είναι γενικά σταθερά όσον αφορά προηγούμενα αποτελέσματα, γεγονός που δεν συμβαίνει με τα αποτελέσματα που αφορούν την ηλικία της έναρξης της εμμήνου ρύσεως.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επιδημιολογικές έρευνες σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση έχουν αποκαλύψει ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό μειώνεται κατά 5% έως 20% για κάθε χρόνο που καθυστερεί η έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Ωστόσο, στην παρούσα έρευνα, η μεγαλύτερη ηλικία στην οποία σημειώθηκε η έναρξη της εμμηνορρυσίας δεν σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Πηγές:
‘American Journal of Epidimiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]