Η έκθεση της American Cancer Society για το  2017-2018 σχετικά με την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου αναφέρει ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία παραμένουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Η έκθεση έδειξε ότι το 2015 ποσοστό 15% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κάπνιζε αλλά ότι η εμφάνιση της συνήθειας ποίκιλε σημαντικά  ανα πολιτεία, από 9% στη Γιούτα σε 26% στο Κεντάκι.

Θετικό νέο είναι ότι το κάπνισμα στους μαθητές λυκείου μειώθηκε από 29% το 1999 σε 9% το 2015.

Η έκθεση έδειξε ότι η παχυσαρκία παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου, με 7 στους 10 ενηλίκους να θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Περίπου το 38% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, με την εμφάνιση της παχυσαρκίας στις γυναίκες να βρίσκεται σε ανοδική πορεία

Από το 1979 έως το 2002, η εμφάνιση παχυσαρκίας στους εφήβους ηλικίας 12-19 ετών τριπλασιάστηκε και έφθασε στο 21%.

Η Ann Goding Sauer, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα μέτρα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού του καρκίνου έχουν βελτιωθεί άλλα έχουν σταθεροποιηθεί ή χειροτερέψει.

Για παράδειγμα, το κάπνισμα στους ενηλίκους έχει μειωθεί στο 15% αλλά παραμένει στο επίπεδο του 1970 σε ορισμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού. Η εμφάνιση της παχυσαρκίας σε ενηλίκους και νέους παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα στις έγχρωμες γυναίκες.

Η έκθεση ανακάλυψε επίσης ότι 4% των ενηλίκων ανέφερε χρήση συσκευής μαυρίσματος τον προηγούμενο χρόνο, με 6% των γυναικών και 2% των αντρών να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές.

Η χρήση συσκευών μαυρίσματος εσωτερικού χώρου σε μαθήτριες λυκείου περιορίστηκε από 25% το 2009 στο 11% το 2015.

 

Πηγές:
upi.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ