Παιδιά που έχουν συσκευή τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο τους είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα σε σχέση με όσα δεν έχουν, αναφέρει έρευνα του University College London.

Συγκεκριμένα για τα κορίτσια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν στην τηλεόραση τόσο πιο πιθανό ήταν να αυξήσουν το βάρος τους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι υψηλά επίπεδα χρόνου στην τηλεόραση εκθέτουν τα παιδιά σε βλαπτικό συνδυασμό κινδύνων για την υγεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 12.000 παιδιών στη Βρετανία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν στην ηλικία των 7 ετών τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

Ζητήθηκε από τους γονείς να αναφέρουν πόσες ώρες την ημέρα περνούσε ένα παιδί βλέποντας τηλεόραση.

Αργότερα, όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών, οι ερευνητές υπολόγισαν τον ΔΜΣ και εστίασαν στο ποσοστό του λίπους.

Κορίτσια που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών ήταν κατά 30% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν συσκευή στο δωμάτιό τους.

Στα αγόρια ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 20%.

Η ερευνήτρια Dr Anja Heilmann, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ύπαρξης τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο ενός μικρού παιδιού και του αυξημένου βάρους του λίγα χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι γιατί υπάρχει η σχέση αλλά υποδεικνύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο οτι τα παιδιά κοιμούνται λιγότερο όταν βλέπουν τηλεόραση ή τρώνε σνακ μπροστά στην οθόνη.

Εικάζουν ότι η ισχυρότερη σχέση στα κορίτσια θα μπορούσε να επηρεάζεται από το ότι αυτά είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται σε σχέση με τα αγόρια στη συγκεκριμένη ηλικία.

Οι ερευνητές καλούν οι στρατηγικές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του θέματος.

Πηγές:
International Journal of Obesity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου