Αυξανόμενος αριθμός ερευνών έχει υποδείξει ότι η βλάβη στις αισθητηριακές λειτουργίες-απώλεια όρασης και/ ή φτωχή ακοή για παράδειγμα, συνδέεται με μείωση των νοητικών ικανοτήτων και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Πιθανή αιτία είναι ότι όταν ο εγκέφαλος πρέπει να κοπιάσει με εργασίες όπως το διάβασμα και η κατανόηση του λόγου μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο ικανός να εκτελεί άλλες εργασίες.
Σε πρόσφατη έρευνα του Stanford University School of Medicine, σε σχεδόν 3.000 ηλικιωμένους και περίπου 30.000 ασφαλισμένους, ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις που συνδέουν τη φτωχή όραση με εξασθένηση αρκετών νοητικών λειτουργιών, όπως μνήμη, προσανατολισμό και ικανότητα σχεδιασμού.
Ενδείξεις που συνδέουν την απώλεια ακοής με τη νοητική εξασθένηση είναι ακόμα ισχυρότερες.
Στην έρευνα, που έγινε σε 1.984 ηλικιωμένους, όσοι είχαν απώλεια ακοής ήταν 24% πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει νοητική εξασθένηση σε περίοδο 6 ετών και οι νοητικές τους ικανότητες μειώθηκαν κατά 40% ταχύτερα σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή.
Αν και δεν έχει αποδειχτεί αιτιατή σχέση, άνθρωποι που αλληεπιδρούν λιγότερο με τον κόσμο λαμβάνουν λιγότερα νοητικά ερεθίσματα και όσο λιγότερα λαμβάνουν τόσο μπορεί να εξασθενήσει η νοητική λειτουργία τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πηγές:
Jama Ophtalmology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV