Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με την κατάθλιψη που ακολουθεί μια καρδιακή προσβολή διατηρείται τουλάχιστον για πέντε χρόνια, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 750 άντρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Χρησιμοποιώντας διαγνωστικές συνεντεύξεις εντόπισαν σοβαρή κατάθλιψη σε 163 άτομα και ελαφριά κατάθλιψη σε 195. Κατά τη διάρκεια των 5 ετών που διήρκεσε η έρευνα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 87% υψηλότερο γι αυτούς που εμφάνισαν σοβαρή κατάθλιψη και 76% υψηλότερο γι αυτούς που είχαν κατάθλιψη οποιασδήποτε μορφής.
Σε πραγματικούς αριθμούς, 62 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ 44 ασθενείς χωρίς κατάθλιψη που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή πέθαναν.
Ο λόγος που η κατάθλιψη ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας παραμένει μυστήριο, δηλώνει ο ερευνητής Carney.
Εκτιμά ότι επειδή η κατάθλιψη είναι χρόνιο υποτροπιάζον πρόβλημα οι παράγοντες που προκαλούν τον κίνδυνο επανέρχονται με τον καιρό αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν το μηχανισμό.
Οι ερευνητές έχουν αρχίσει έρευνα για να εντοπίσουν αν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
Στους καρδιοπαθείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα δόθηκε αντικαταθλιπτικό φάρμακο και ειδική σύνθεση με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και τους συνέκριναν με παρόμοια ομάδα που έλαβε μόνο αντικαταθλιπτικό.
Έρευνες έχουν υποδείξει αρνητική σχέση μεταξύ της ποσότητας ψαριών που καταναλώνει κάποιος και της κατάθλιψης, δηλώνει ο ερευνητής. Το πλεονέκτημα της χορήγησής τους στην καρδιοπάθεια είναι ότι επιδρούν θετικά και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το σημαντικό εύρημα της έρευνας και η χρήση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για την κατάθλιψη και τις καρδιοπάθειες, δήλωσε ο Dr. Alexander Glassman, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Όπως σημειώνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάθλιψη σε σχέση με καρδιαγγειακή νόσο χειροτερεύει το αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία ασθενών μετά από εγκεφαλικό βλέπουμε την ίδια εικόνα. Αν κοιτάξουμε σε σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στη θνησιμότητα.
Η αξία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι είχε τη μακρύτερη περίοδο παρακολούθησης ασθενών σε σχέση με άλλες έρευνες που χρησιμοποίησαν τη διαγνωστική συνέντευξη. Έτσι, σημειώνει ο ερευνητής, γίνονται ισχυρότερες οι ενδείξεις.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Affective Disorders’.
Πηγές:
‘Journal of Affective Disorders’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
100 χρόνια - Επετειακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Καταγγελία: Επικίνδυνη η εφημερία του "Ιπποκράτειου" της Αθήνας
Η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι διακυμάνσεις της συμβάλλουν στην εξέλιξη του γλαυκώματος