Το 2016, υπολογίζεται ότι 90.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά - μείωση κατά 84%- έναντι 550.000 θανάτων το 2000, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε  από κορυφαίους οργανισμούς υγείας. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι παγκόσμιοι θάνατοι από ιλαρά έχουν πέσει κάτω από 100 000 ετησίως.

«Η εξοικονόμηση ενός μέσου όρου 1,3 εκατομμυρίων ζωών ετησίως μέσω του εμβολίου κατά της ιλαράς είναι ένα απίστευτο επίτευγμα », λέει ο Dr Robert Linkins   Επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Επιταχυνόμενης Νόσου και Προληπτικών Ασθενειών Εμβολίων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο Μ&RI. Πρόκειται για  μια σύμπραξη που δημιουργήθηκε το 2001, του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από το 2000, περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν παρασχεθεί σε παιδιά σώζοντας περίπου 20,4 εκατομμύρια ζωές.

"Έχουμε δει μια σημαντική πτώση των θανάτων από ιλαρά για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε μηδενικές περιπτώσεις ιλαράς", λέει ο Δρ. Jean-Marie Okwo-Bele, Διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Κτηνιατρικών Θεραπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Η εξάλειψη της ιλαράς θα επιτευχθεί μόνο εάν τα εμβόλια ιλαράς φτάσουν σε κάθε παιδί". 

Πολλά παιδιά - 20,8 εκατομμύρια - εξακολουθούν να λείπουν από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς. Τα περισσότερα από τα μισά  ζουν σε έξι χώρες: τη Νιγηρία (3,3 εκατομμύρια), την Ινδία (2,9 εκατομμύρια), το Πακιστάν (2,0 εκατομμύρια), την Ινδονησία (1,2 εκατομμύρια), την Αιθιοπία (0,9 εκατομμύρια) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Δεδομένου ότι η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος, εξακολουθούν να εμφανίζονται μεγάλες εστίες σε αυτές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, όπως η πνευμονία, η διάρροια, η εγκεφαλίτιδα, η τύφλωση και ο θάνατος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη