Της Σοφίας Νέτα

'Η διάγνωση της αρθρίτιδας μου έγινε όταν ήμουν 3½ ετών. Σε κάνει να αισθάνεσαι δυσκαμψία αν παραμείνεις καθιστός για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μου αρέσει που διαφέρω από τους φίλους μου και δεν μπορώ να συμμετέχω στα παιχνίδια τους.

Μερικές φορές δεν θέλω να βγω έξω επειδή τα χέρια και τα πόδια μου πονούν υπερβολικά.'
Sophie, κορίτσι 8 ετών με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.

Τι είναι η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα;

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙA) είναι μια μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να προσβάλει παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας από έξι μηνών και μετά. Η κατάσταση προκαλεί, συμμετρικά, φλεγμονή και ευαισθησία στις αρθρώσεις στα χέρια, τα πόδια, τους καρπούς, τα ισχία και τα γόνατα των παιδιών.

Η ΝIA μπορεί να ποικίλει ως προς τη βαρύτητά της και τον αριθμό των αρθρώσεων που μπορεί να προσβάλει και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρθρώσεις των παιδιών εντός των πρώτων δύο ετών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Τι προκαλεί τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα;

Η κατάσταση ονομάζεται ‘ιδιοπαθής’ αρθρίτιδα, που σημαίνει ότι το αίτιο δεν είναι γνωστό. Φαίνεται ότι τα λευκά αιμοσφαίρια του παιδιού χάνουν την ικανότητά τους να διακρίνουν μεταξύ των υγιών κυττάρων του οργανισμού και των επιβλαβών εισβολέων όπως είναι ιοί και βακτήρια.

Αυτό προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται αποδεσμεύοντας χημικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους υγιείς ιστούς και φλεγμονή. Στην Ευρώπη, η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα προσβάλλει μέχρι 150 παιδιά ανά 100.000, όπως επισημάνθηκε σε επιστημονική συνάντηση στη Μαδρίτη.

Συμπτώματα της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας

Δεδομένου ότι πολλοί πιστεύουν ότι η αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που προσβάλλει μόνο τους ηλικιωμένους συχνά είναι πιθανόν η διάγνωση να καθυστερήσει. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει προβλήματα με τις αρθρώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δυσκολία στην κίνηση και τη διεξαγωγή απλών δραστηριοτήτων, όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο
  • Απροθυμία συμμετοχής σε φυσικές δραστηριότητες
  • Μη φυσιολογική μεταβολή στη διάθεση-για παράδειγμα το παιδί κουράζεται και αποσύρεται κοινωνικά
  • Απροθυμία χρήσης ιδιαίτερα του ενός άκρου
  • Αχαρακτήριστα κακή συμπεριφορά
  • Προβλήματα στον ύπνο που προκαλεί ο πόνος
  • Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Όλες οι θεραπείες της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να συντελέσουν στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και του πόνου.

Ωστόσο δεν αλλάζουν την πορεία της κατάστασης ή τα υποκείμενα αίτια. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs). Τα φάρμακα αυτά καταστέλλουν το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και / ή τα φλεγμονώδη συστήματά του, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό (ή τροποποιώντας) μια πλευρά της εξεργασίας της νόσου.

Στα παιδιά που πέτυχαν μικρή ανακούφιση από τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο από μια νέα κατηγορία φαρμακευτικών θεραπειών που ονομάζονται ‘βιολογικά φάρμακα’. Αντίθετα από τα άλλα φάρμακα, τα οποία παρασκευάζονται με συνδυασμό χημικών ενώσεων, τα βιολογικά παρασκευάζονται από ζωντανές ανθρώπινες ή ζωικές πρωτεΐνες και είναι πολύ περισσότερο στοχευμένα από τις συστηματικές θεραπείες οι οποίες έχουν ευρεία επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το etanercept είναι το μοναδικό βιολογικό φάρμακο που διατίθεται σήμερα για την αντιμετώπιση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας η οποία πλήττει πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά