Μια άλλη διάσταση στον πόνο της σπονδυλικής στήλης δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, η οποία έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από πόνο στην πλάτη, μπορεί να έχουν γενικότερα κακή κατάσταση υγείας.

«Η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της μέσης διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Ο ταχέως αναπτυσσόμενος γηράσκων πληθυσμός, όμως, αυξάνει και την πιθανότητα μυοσκελετικών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα  του μυοσκελετικού πόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες κυμαίνεται από 65 - 85%, με το 36 - 70% αυτών να υποφέρουν από πόνο στην πλάτη», σημειώνει ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab. Ο πόνος στη μέση είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες άνω των 60 ετών που προκαλεί πόνο και αναπηρία. Αποτελεί μείζον πρόβλημα, επηρεάζοντας περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως Ο επιπολασμός της οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής είναι περίπου 84%. Ενώ οι περισσότερες αιτίες σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι συγκεκριμένες, οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ορισμένων παθολογιών στη μέση και / ή χρόνιων προβλημάτων σε αυτή, δεδομένων των φυσικών και ψυχοκοινωνικών τους αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pain και πραγματοποιήθηκε σε 4390 δίδυμα ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι ένα άτομο με πόνο στη σπονδυλική στήλη έχει χειρότερη υγεία, συγκριτικά με εκείνους που δεν βιώνουν σπονδυλικό πόνο, δηλαδή δεν πονούν στην πλάτη ούτε στον αυχένα. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Paulo Ferreira, ερευνητής φυσιοθεραπείας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί είναι μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο πόνος στην σπονδυλική στήλη δεν είναι απειλητικός για τη ζωή.

Ενδεχομένως, ο  πόνος στη σπονδυλική στήλη να αποτελεί μέρος της γενικότερης κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στον γηραιότερο  πληθυσμό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Matthew Fernandez από τη Σχολή Επιστημών Υγείας δήλωσε: «Με έναν ταχέως αναπτυσσόμενο γηραιότερο πληθυσμό , η υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι κρίσιμη ώστε να καθιστά ικανά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούν την ανεξαρτησία τους».

Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι τα αναλγητικά φάρμακα και τα αντιφλεγμονώδη που συνήθως συνταγογραφούνται για τον πόνο στην πλάτη είναι αναποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. «Τα φάρμακα είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα - η καλύτερη θεραπεία για τη μέση είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής όπου συμπεριλαμβάνει τη σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι πρέπει να κινούνται», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Ferreira.

Αυτή η μελέτη έπεται μιας προηγούμενης, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι 60% πιθανότερο να αναπτύξουν πόνο στην μέση  κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να βιώσουν πόνο στην σπονδυλική στήλη. Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι μπορούν επίσης να αισθανθούν πόνο στην πλάτη που μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα της ζωής τους.

«Ο πόνος της μέσης κατά την παιδική ηλικία / εφηβεία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για περιστατικά οσφυαλγίας  κατά την ενήλικη ζωή. Είναι πιο συχνός στα κορίτσια, με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης. Συναντάται επίσης  στη νεολαία που συμμετέχει σε αθλήματα που απαιτούν κάμψη / επέκταση / περιστροφή της σπονδυλικής στήλης. Ευτυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές βελτιώνεται με ανάπαυση, αναλγητικά και φυσικoθεραπεία.

«Συνήθεις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που ταλαιπωρούν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενικό σύνδρομο, και τα συμπτώματα που προκαλούν π.χ. οσφυαλγία, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αλλά και μετεγχειρητικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις χάρη σε ένα πρότυπο σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας που συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής με τη θεραπεία του αίτιου του μυοσκελετικού πόνου και όχι του συμπτώματος. Το σύστημα fysiotek βασίζεται στον συνδυασμό μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που αξιολογούν και θεραπεύουν προβλήματα σπονδυλικής στήλης και σε συνδυασμό με προγράμματα αποκατάστασης και ασκήσεων ειδικών για κάθε ασθενή επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η εξατομικευμένη και ακριβής διαχείριση των ηλικιωμένων ασθενών με πόνο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε πιο υγιείς ανθρώπους που θα συνεχίσουν να αυτοεξυπηρετούνται και να νοιώθουν χρήσιμοι, αλλά και σε μια πιο παραγωγική κοινωνία. Και ακόμα θα προστατεύει τους νέους ασθενείς από μελλοντικά σοβαρότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου