Αμερικανική εταιρία ελπίζει να είναι η πρώτη που θα λανσάρει στην αγορά ένα τεστ αίματος που θα μπορεί να εντοπίζει τα αρχικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και το Alzheimer. Η εταιρία σχεδιάζει να λανσάρει πρώτα στην Ελλάδα το τεστ πριν το προωθήσει στις ΗΠΑ στο τέλος του έτους.

Αρκετές ομάδες δουλεύουν προς το στόχο αυτόν, ενώ όπως αναφέρει η εταιρία στο περιοδικό ‘Chemistry and Industry’ είναι πιθανό να λανσαριστεί στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Η νόσος μέχρι τώρα διαγιγνώσκεται όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι το τεστ φαίνεται πολλά υποσχόμενο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ασθενειών αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Το τεστ, που ονομάζεται Nuro Pro, μετρά τα επίπεδα 59 δεικτών-πρωτεϊνών στο αίμα.

Τα σχετικά επίπεδα των δεικτών χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό ανάμεσα στις τρεις νόσους.

Μέχρι τώρα περισσότεροι από 180 ασθενείς έχουν εξεταστεί και η εταιρία ισχυρίζεται ότι η επιτυχία κυμαίνεται μεταξύ του 60% και του 70% στον εντοπισμό ανθρώπων με Alzheimer, Parkinson και Lou Gehring. Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Steve Rash, δήλωσε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για καμία νευροεκφυλιστική νόσο στην αγορά και οι διαγνώσεις βασίζονται αποκλειστικά σε κλινική διάγνωση των συμπτωμάτων.

Η Kieran Breen, της Ένωσης Πάρκινσον στη Βρετανία δήλωσε ότι μέχρι τώρα είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου και προσθέτει ότι αν και το νέο τεστ θεωρείται υποσχόμενο, θα χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη δοκιμή πριν επιβεβαιωθεί ότι είναι χρήσιμο στη διάγνωση της νόσου.

Θεωρεί πως ένα τεστ αίματος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και στην αξιολόγηση των φαρμάκων που μεταβάλλουν το ρυθμό ανάπτυξης της νόσου.

Η Steve Rash, εκπρόσωπος της Ένωσης Alzheimer στη Βρετανία δήλωσε πως ένα αποτελεσματικό τεστ αίματος θα αποτελούσε για όσους διαγιγνώσκονται με αυτό και τους συγγενείς τους μια ευκαιρία να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της νόσου και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, προσθέτει ότι οι απόψεις διίστανται, σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα ενός τεστ αίματος, με ορισμένους να θεωρούν ότι η νόσος είναι πολύ πολύπλοκη για να εντοπίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Πηγές:
‘Chemistry and Industry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή