Νέα έρευνα σε ποντικούς δείχνει ότι παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους αργότερα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η παχυσαρκία στη μητέρα και το υπερβάλλον επίπεδο ανδρογόνων εντείνουν το άγχος του παιδιού ανάλογα με το φύλο.
Η Elisabet Stener-Victorin, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι το γεγονός πως κόρες γυναικών με το σύνδρομο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης και ότι γιοι συχνά εμφανίζουν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη δείχνει ότι η ανάπτυξη του εμβρύου παίζει σημαντικό ρόλο.
Ερευνητές μελέτησαν 16 ομάδες αρσενικών και θηλυκών ποντικών που εκτέθηκαν σε παχυσαρκία λόγω διατροφής της μητέρας και σε παραπάνω αντρικές ορμόνες για να μελετήσουν πώς αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρέαζαν τη συμπεριφορά και τη γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο.
Μετά τη γέννηση, μισοί από τους ποντικούς εκτέθηκαν σε παχυσαρκία λόγω διατροφής με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα, για να ερευνήσουν την επίδραση της διατροφής στο παιδί και η έρευνα αποκάλυψε, ανάλογα με το φύλο, αγχώδη συμπεριφορά στο παιδί ποντικών φυσιολογικού βάρους και παχύσαρκων εγκύων που εκτέθηκαν σε διυδροτεστοστερόνη
Ανεξάρτητα από άλλα διατροφικά συστατικά της μητέρας, οι κόρες που εκτέθηκαν σε ανδρογόνα της μητέρας ως έμβρυα, εμφάνισαν αγχώδη συμπεριφορά.
Η παραπάνω διατροφή μετά τη γέννηση δεν επηρέαζε σημαντικά τη συμπεριφορά του θηλυκού ποντικού.
Τα αρσενικά παιδιά δεν επηρεάστηκαν από τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων της μητέρας, αλλά είχαν αγχώδη συμπεριφορά λόγω της παχυσαρκίας της μητέρας.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες, επίσης επηρέασαν τη γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο.
Κάποια γονίδια που εμπλέκονται στο άγχος ήταν απορρυθμισμένα στην αμυγδαλή και στον υποθάλαμο με τρόπο συγκεκριμένο ανάλογα με το φύλο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The FASEB Journal.
Πηγές:
The FASEB Journal.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής