Η καθαριότητα του σπιτιού φαίνεται ότι δεν βοηθά μόνο την όψη του χώρου που κατοικείτε αλλά και την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αρκούν 20 λεπτά συστηματικής άσκησης εβδομαδιαίως, από το καθάρισμα έως το τζόκιγκ, για να περιοριστεί το αίσθημα κατάθλιψης, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘British Journal of Sports Medicine’.

Όσο πιο έντονη και συχνή είναι η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Ερευνητές του University College, στο Λονδίνο, εστίασαν σε έρευνα που έγινε σε 20.000 ανθρώπους σχετικά με την άσκηση και την ψυχική υγεία.

Σε άλλη έρευνα, στο ίδιο περιοδικό, αναφέρεται ότι τέτοια άσκηση μεταξύ των ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης.

Στην έρευνα, 3.000 άνθρωποι ανέφεραν στρες ή άγχος.

Όσο περισσότερο δραστήριοι ήταν τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ‘υποφέρουν’. Η συμμετοχή σε σπορ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατά 33%, ενώ οι δουλειές του σπιτιού και το περπάτημα τον περιόριζαν κατά 20%.

Ωστόσο, το ελαφρύ ξεσκόνισμα δεν είχε αποτέλεσμα.

Η δραστηριότητα έπρεπε να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά και να προκαλεί ρηχή αναπνοή.

Μια θεωρία σχετικά με το γιατί η δραστηριότητα επιδρά στη διάθεση είναι ότι περιορίζει βιολογικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, στους οποίους περιλαμβάνεται η αντίσταση στη γλυκόζη, η φλεγμονή και τα καρδιαγγειακά.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τη φύση της σχέσης, ενώ αναγνωρίζουν ότι άνθρωποι με προβλήματα ψυχική υγείας μπορεί αρχικά να είναι λιγότερο διαθέσιμοι να γυμναστούν.

Άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι αν και η σχέση μεταξύ έντονης δραστηριότητας και ψυχικής υγείας είναι ασαφής, όσοι προτιμούν να ασκούνται, πιθανόν θα χαρούν πιό ‘ανεξάρτητα’ γηρατειά.

Η συστηματική αεροβική άσκηση στη μέση ηλικία και αργότερα, εκπαιδεύει το σώμα να χρησιμοποιεί περισσότερο αποτελεσματικά το οξυγόνο στη δημιουργία ενέργειας, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε έρευνα που έγινε σε 400 ανθρώπους μεταξύ 55 και 85 ετών.

Αυτό, με τη σειρά του φαίνεται να καθυστερεί το βιολογικό γήρας έως 12 χρόνια.

Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν οφέλη στην πνευματική υγεία από την άσκηση, και για πρώτη φορά κατάφεραν να συγκεκριμενοποιήσουν την ποσότητα δραστηριότητας που φαίνεται πως κάνει τη διαφορά, σημειώνει ο ερευνητής Mark Hamer.

Ωστόσο, όπως με το θέμα της ‘κότας και των αβγών’, όσοι υποφέρουν από στρες ή άγχος μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν μέρος σε φυσικές δραστηριότητες.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος Sane, στη Βρετανία, σημειώνει ότι η έρευνα μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε όσους υποφέρουν ψυχικά, σχετικά με το ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική κατάσταση.

Πηγές:
‘British Journal of Sports Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;