Ένα νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο έχει προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης.

Πρόκειται για την υδροχλωρική βουπροπιόνη ελεγχόμενης αποδέσμευσης σε μορφή δισκίων, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα. Η νέα αντικαταθλιπτική θεραπεία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης, που ενισχύει τη δράση της νορανεδραναλίνης και της ντοπαμίνης 1-2, δύο νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, το ενδιαφέρον, τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και την ενέργεια.

Αν και πολλοί ασθενείς ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες διαθέσιμες αντικαταθλιπτικές θεραπείες, τουλάχιστον το 1/3 δεν απαντά και συνεχίζει να εμφανίζει υπολειμματικά συμπτώματα, όπως είναι η μειωμένη ενεργητικότητα, η έλλειψη κινήτρων ή ενδιαφέροντος, γεγονός που κάνει τους ασθενείς αυτούς να έχουν τάση απόσυρσης.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτά τα χρόνια συμπτώματα είναι πιθανόν να έχουν φτωχή κλινική έκβαση μακροπρόθεσμα. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία και η αύξηση βάρους που σχετίζονται με θεραπείες με σεροτονινεργική δράση.

Το νέο φάρμακο αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, η οποία δεν παρουσιάζει ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των υπαρχουσών θεραπειών.

Κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νίκαια της Γαλλίας, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Γιώργος Ι. Παπακώστας (Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, Βοστώνη), παρουσίασε τα συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η βουπροπιόνη (≤300 mg την ημέρα) είναι εξίσου αποτελεσματική με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) όσον αφορά την ύφεση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (MDD).

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με βουπροπιόνη είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπολειμματικά συμπτώματα υπνηλίας και κόπωσης τα οποία παρουσιάζονται συχνά και σχετίζονται με ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία και αυξημένα ποσοστά υποτροπών.

Ο Καθηγητής Γιώργος Παπακώστας δήλωσε ότι ‘είναι σημαντικό να συνταγογραφείται η σωστή θεραπευτική αγωγή για έναν ασθενή, διότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης όπως η υπνηλία και η κόπωση μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στη μακροπρόθεσμη έκβαση της κατάθλιψής τους’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]