Έφηβοι που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ προκαλούν εμφανή βλάβη στις αρτηρίες τους μέχρι την ηλικία των 17 ετών, αποκάλυψε νέα έρευνα.
Εξετάσεις έδειξαν ότι η σκλήρυνση των αρτηριών άρχισε σε αυτή τη σχετικά νεαρή ηλικία.
Αυτές οι αλλαγές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και αγγειακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, μελλοντικά.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι οι αρτηρίες εφήβων που σταμάτησαν το κάπνισμα ή το ποτό επέστρεψαν στο φυσιολογικό.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία μεταξύ 2004 και 2008 από 1.266 νέους που έλαβαν μέρος στην Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), η οποία χαρτογραφεί την υγεία 14.500 οικογενειών στο Bristol.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ στις ηλικίες 13, 15 και 17 και στη συνέχεια έγιναν εξετάσεις για να ανακαλυφθεί αν υπήρξε σκλήρυνση αρτηριών.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσα τσιγάρα είχαν καπνίσει στη ζωή στους και την ηλικία που άρχισαν το αλκοόλ.
Όσοι είχαν καπνίσει περισσότερα από 100 τσιγάρα ή έτειναν να πίνουν μεγάλες ποσότητες είχαν υψηλότερη εμφάνιση σκλήρυνσης αρτηριών σε σχέση με όσους είχαν καπνίσει λιγότερα από 20 τσιγάρα ή έπιναν λιγότερα από2 ποτά την ημέρα.
Ο ερευνητής καθηγητής John Deanfield, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι στο δείγμα, το κάπνισμα και το αλκοόλ στην εφηβεία, ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά ερευνών σε ενηλίκους, συνδέονται με σκλήρυνση αρτηριών και εξέλιξη αρτηριοσκλήρυνσης.
Ανακάλυψαν επίσης ότι αν σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ στην εφηβεία, οι αρτηρίες επέστρεφαν στο φυσιολογικό.
Η Δρ. Μαριέτα Χαρακίδα του UCL Institute of Cardiovascular Science, δήλωσε ότι η βλάβη στα αγγεία συμβαίνει πολύ νωρίς στη ζωή ως αποτέλεσμα του καπνίσματος και του αλκοόλ ενώ και τα δυο μαζί είναι ακόμα πιο βλαπτικά.
Πρόσθεσε, ότι αν και έρευνες έδειξαν ότι οι έφηβοι καπνίζουν λιγότερο τα τελευταία χρόνια, τα ευρήματα έδειξαν ότι περίπου 1 στους 5 εφήβους ήταν καπνιστές μέχρι την ηλικία των 17.
Σε οικογένειες στις οποίες οι γονείς ήταν καπνιστές, οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.
Πηγές:
European Heart Journal.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού