Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ένας στους 500 Έλληνες κινδυνεύει να εμφανίσει πριν την ηλικία των 50 ετών κάποιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ δεν είναι αμελητέος και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Αιτία είναι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, ένα κληρονομικό νόσημα, το οποίο δεν επιτρέπει το σωστό μεταβολισμό της LDL (κακής) χοληστερόλης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωμάτωσης.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Κρήτη από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, την Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου και την Ένωση Ιατρών Παθολόγων Κρήτης.

Όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο, ένα μικρό μόνο ποσοστό των συγκεκριμένων ασθενών (10% έως 30%) γνωρίζει την ύπαρξη της νόσου. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών αγνοεί το πρόβλημα, καθώς η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στην ηλικία των 60 ετών να ανέρχεται σε ποσοστά 60% - 85% στους άνδρες και 30% - 50% στις γυναίκες.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα).

Η αρχική αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης συνίσταται σε διατροφικές αλλαγές και σωματική άσκηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Παρά την ύπαρξη αρκετών φαρμάκων στο ιατρικό οπλοστάσιο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών με κληρονομική υπερχοληστερολαιμία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της θεραπείας.

Η προσθήκη ενός νέου φαρμάκου, το οποίο απευθύνεται στους ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν τους θεραπευτικούς στόχους όσον αφορά την LDL χοληστερόλη, σχολιάσθηκε από το Διευθυντή του Πανεπιστημίου Philipps- Marburg και πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Aθηροσκλήρωσης, Ακαδημαϊκό Καθηγητή, J.R.

Schäefer. Πρόκειται για την υδροχλωρική κολεσεβελάμη, η οποία είναι μία νέα ουσία, που δρα τοπικά στο έντερο, επιτυγχάνοντας μια επιπρόσθετη ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης της τάξης του 10% - 16% όταν συγχορηγείται μαζί με άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες.

Αντίθετα με τις περισσότερες θεραπείες για τη μείωση της χοληστερόλης, η υδροχλωρική κολεσεβελάμη δεν απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ δεσμεύει τα χολικά οξέα στο έντερο, εμποδίζοντας την εκ νέου απορρόφησή τους.

Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται δέσμευση των χολικών οξέων οδηγεί σε αυξημένη απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης από το αίμα.

Όπως σχολίασε ο καθηγητής, ‘το γεγονός ότι δεν εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία και δρα μόνο τοπικά στο έντερο, του προσδίδει ένα ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας, με συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών παρόμοια με αυτή του εικονικού φαρμάκου (placebo), ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί και τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα’.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 3,75 γραμμάρια, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις αντίστοιχες δόσεις των παλαιότερων φαρμάκων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (δεσμευτικά των χολικών οξέων).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε