Οι γιατροί συχνά συνιστούν διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα μεσογειακού τύπου ή η μείωση της πρόσληψης αλατιού, για την προστασία της καρδιάς. Πέρα από αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως τα συμπληρώματα διατροφής θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν υγιείς.

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή και ο τρόπος ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της σωματικής υγείας ενός ατόμου και της συνολικής του ευεξίας.

Οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν, προλαμβάνοντας την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Στις ΗΠΑ, οι κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν χορτοφαγική διατροφή ή μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και άπαχο κρέας.

Μία μετα – ανάλυση ερευνητών από διάφορους συνεργαζόμενους οργανισμούς στις ΗΠΑ, δείχνει πως τα συμπληρώματα μπορεί να μην έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα για την καρδιά και ορισμένα ενδέχεται ακόμη και να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα από 277 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες. Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα 16 συμπληρωμάτων διατροφής και οκτώ διαιτητικών παρεμβάσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και τη θνησιμότητα.

Τα συμπληρώματα που μελετήθηκαν ήταν τα εξής: σελήνιο, πολυβιταμίνες, σίδηρος, φολικό οξύ, ασβέστιο, ασβέστιο συν βιταμίνη D, βήτα καροτένιο, αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας και βιταμίνες Α, Β , Β-6, C, D και Ε.

Οι διαιτητικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν: τροποποιημένο λίπος διατροφής, μειωμένο αλάτι (σε άτομα με φυσιολογική και υψηλή αρτηριακή πίεση), μειωμένο κορεσμένο λίπος, μεσογειακή διατροφή, μειωμένο λίπος διατροφής, υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα - 6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα - 3 α - λινολενικό οξύ.

ΟΙ επιστήμονες διαπίστωσαν πως ορισμένες από αυτές τις παρεμβάσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση λιγότερου αλατιού μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Προστασία

Επιπλέον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, προστατεύουν από καρδιακές προσβολές και στεφανιαία καρδιακή νόσο. Υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φολικού οξέος και ελαφρώς χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βρήκαν, ωστόσο, πως άλλα συμπληρώματα ή παρεμβάσεις δεν είχαν καμία επίδραση ή ήταν απολύτως επιβλαβείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη πολυβιταμινών, σεληνίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β - 6, βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φολικού οξέος και σιδήρου δεν προστατεύει σημαντικά από καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.

Μετά από μια μεσογειακή δίαιτα, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, η τροποποίηση της πρόσληψης λίπους, η μείωση της πρόσληψης διαιτητικού λίπους και η αύξηση της ποσότητας διαιτητικών ωμέγα-3 και ωμέγα-6 δεν ήταν ευεργετικές.

Κίνδυνος

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D ταυτόχρονα είχαν πράγματι μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη μελέτη τους, ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα αυτά περιορίζονται από την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων.

Εξαιτίας των διαφορετικών μεθοδολογιών των μελετών που αξιολόγησαν, δεν μπορούσαν να αναλύσουν παρεμβάσεις σύμφωνα με σημαντικές υποομάδες, όπως το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, οι τιμές των λιπιδίων, τα όρια της αρτηριακής πίεσης, ο διαβήτης και το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Σημειώνουν, πάντως, πως ανασκόπησή τους ανοίγει το δρόμο για καλύτερη φροντίδα και ισχυρότερη έρευνα σχετικά με τη χρησιμότητα και την αξία των διατροφικών παρεμβάσεων.

Πηγές:
Medicalnewstoday

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές