Σε παγκόσμιο επίπεδο εννιά φορές περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα απ΄ότι με HIV. Παρ΄όλα αυτά επενδύονται ολοένα και λιγότερα στην θεραπεία των ασθενειών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια στις χώρες με μεσαίο ή μικρότερο εισόδημα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ασθενειών.
Αυτό θα μπορούσε να αποβεί θετικό και για την Γερμανία, μια χώρα υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που γεννήθηκαν σε χώρες με μεγάλη επιδημία, όντας μολυσμένοι με ηπατίτιδα Β - αντίθετα με την ηπατίτιδα C, από την οποία νοσούν ήδη πολλοί στο εσωτερικό της χώρας.
Στην πραγματικότητα, η πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας Β και C είναι ευνοική. Ήδη από την δεκαετία του ’80 υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β ενώ η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί με δραστικά φάρμακα εντός λίγων εβδομάδων. Επίσης υπάρχει εμβόλιο και κατά της λιγότερο επίκίνδυνης ηπατίτιδας Α.
Εντούτοις, ο αριθμός των νοσήσεων έχει μειωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ, την εποχή αυτή έχουν μολυνθεί με χρόνια ηπατίτιδα Β και C συνολικά 325 εκ. άνθρωποι. Κάθε χρόνο προστίθενται 3 εκ. νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται σε 1,4 εκ. ετησίως. Ο ιός της ηπατίτιδας είναι η δεύτερη πιο συνηθέστερη θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια.
Από τα 325 εκ. μολυσμένους από τον ιό ζουν 282 εκ. σε 67 χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα με συνολικά 6.7 δις. κατοίκους. Εκεί δυστυχώς γίνονται λίγα για την περίθαλψη των νοσούντων αλλά και στην παρεμπόδιση εμφάνισης νέων περιστατικών.
Από τους 257 εκ. ανθρώπους που στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα, μόνο 27 εκ. αυτών γνώριζαν το 2016 - δηλ. ένας στους πέντε - για την μόλυνση. Αντιμετωπίσθηκαν μόνο 4,5 εκατ. μολύνσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις εν λόγω χώρες 1,1 εκ άνθρωποι να νοσούν από ηπατίτιδα Β.
Στην ηπατίτιδα C τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Από τα 71 εκ. που έχουν μολυνθεί από τον ιό στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, γνώριζαν τη κατάστασή τους το 2017 μόνο 13 εκ. - δηλ. ένας στους πέντε - και από αυτούς 2 εκ. έτυχαν περίθαλψης. Στο ίδιο έτος νόσησαν εκ νέου 1,75 εκ άνθρωποι από ηπατίτιδα C.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει σύμφωνα με την ομάδα με επικεφαλής τον Yvan Hutin του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, να υποβληθούν σε τεστ 3,2 δις άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να κάνει δυνατή την περίθαλψη 58,2 εκ. ανθρώπων. Τα επιπρόσθετα κόστη ο Hutin τα υπολογίζει σε 27,1 δις. δολάρια. Μέσω αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέχρι το 2030 περίπου 2,9 εκ. πρόωροι θάνατοι.
Σύμφωνα με μια πιο ευνοική εκτίμηση, θα έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ 11,6 εκ άνθρωποι και να τύχουν περίθαλψης 93,8 εκ. Αυτό θα κόστιζε 58,7 δις. δολάρια και θα αποσοβούσε 4,5 εκ θανατηφόρες περιπτώσεις.
Πηγές:
Lancet
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη