Αυστραλοί ερευνητές έσωσαν το πόδι ενός εμβρύου κάνοντας επέμβαση σε έγκυο που διένυε την εικοστή δεύτερη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε όταν το έμβρυο εμφάνισε μια σπάνια πάθηση στην οποία ταινίες ιστού που ξεφεύγουν τυλίγονται γύρω από τα άκρα του και σταματούν τη ροή αίματος.

Το ιατρικό κέντρο Monash της Μελβούρνης, χρησιμοποίησε laser για να αποκόψει τον ιστό από το αριστερό πόδι αλλά άφησε το δεξί πόδι χωρίς να επέμβει, καθώς οι ταινίες ήταν πολύ βαθιά ενσωματωμένες.

Το μωρό γεννήθηκε τον Ιανουάριο και τώρα είναι καλά έχοντας υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το μικρό κορίτσι τελικά θα μπορέσει να περπατήσει και με τα δυο πόδια.

Η πάθηση (Amniotic Band Syndrome) συμβαίνει σε μια στις 15.000 γεννήσεις. Η διάγνωση δεν γίνεται πάντα πριν τον τοκετό και γι αυτό επέμβαση σαν αυτή δεν είναι πολύ συνηθισμένο γεγονός.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πέρσι, οι γιατροί τρύπησαν την κοιλιά της μητέρας με τηλεσκοπική βελόνα 2mm για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν laser για να κόψουν την ταινία πάνω από το αριστερό πόδι του μωρού.

Ωστόσο, το δεξί πόδι είχε επηρεαστεί τόσο πολύ από την πάθηση, καθώς η ταινία έφτανε ως το οστό, που ο χειρούργος αποφάσισε να αφήσει άθικτο το πρησμένο πόδι.

Το μωρό γεννήθηκε 8 εβδομάδες αργότερα και υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση για το δεξί πόδι. Οι χειρούργοι αφαίρεσαν μυ, ιστό και μέρος οστού για να ενισχύσουν τη ροή αίματος.

Η μητέρα του μωρού δήλωσε πως ακούγοντας τον γιατρό να λέει ότι το μωρό θα αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα και θα μπορέσει να περπατήσει ξέρει πως πήρε τη σωστή απόφαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;