Πριν από δύο χρόνια, η guselkumab εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αποτελεί συνέχεια του αναστολέα IL-12 / IL-23 του σκευάσματος ustekinumab, που όμως αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό σε πολλές από τις εγκεκριμένες χρήσεις του από νεότερες βιολογικές θεραπείες όπως της Novartis -Αναστολέας IL-17 (secukinumab).
Εάν εγκριθεί από το EMA, η guselkumab θα είναι ο πρώτος εκλεκτικός αναστολέας IL-23 για άτομα με ενεργό Ψωριασική αθρίτιδα στην ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει το προβάδισμα του φαρμάκου στην Ευρώπη σε σχέση με τον κύριο αντίπαλό του στην κατηγορία, την risankizumab, που εγκρίθηκε στην Ευρώπη για ψωρίαση νωρίτερα αυτό το έτος.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δύο ουσίες ταιριάζουν ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά χορηγείται λιγότερο και όχι τακτικά κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης της θεραπείας, ενώ προσφέρεται σε ανταγωνιστική τιμή.
Η νέα καταχώρηση βασίζεται στα αποτελέσματα δύο δοκιμών φάσης 3- DISCOVER-1 και DISCOVER-2 - που πληρούσαν το πρωταρχικό τελικό σημείο της βελτίωσης κατά 20% των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα.
Το αντίσωμα βελτίωσε επίσης αρκετά δευτερογενή μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αποκρίσεων ACR 50 και ACR 70 και έδειξε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία σε ασθενείς με PsA.
Οι πωλήσεις της guselkumab έφθασαν τα 742 εκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 και θα μπορούσαν εύκολα να υπερβούν το κατώτατο όριο πωλήσεων κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ολόκληρο το έτος, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της ustekinumab που πέτυχε πωλήσεις ύψους 4,66 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα, κατά την κυκλοφορία του τα πρώτα δύο χρόνια του στην αγορά.
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης
Η 29η Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ενός μη μεταδοτικού αυτοάνοσου που απασχολεί το 2-3% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει περίπου 125.000.000 άνθρωποι παγκόσμια πάσχουν από Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα. Δεν είναι απλώς μια δερματοπάθεια, καθώς αγγίζει τον ψυχικό κόσμο του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις, τον οδηγεί στην απομόνωση και την κατάθλιψη.
Επίσης, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συν-νοσηροτήτων. Συγκεκριμένα, οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ένα μεγάλο καρδιακό επεισόδιο, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Νόσο του Crohn’s και Διαβήτη τύπου 2, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται παχυσαρκία, υψηλή πίεση και κατάθλιψη. Η Ψωρίαση μπορεί να συντομεύσει τη προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια ή περισσότερο.
Η Ψωρίαση
Είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής. Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι "λανθασμένα" ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές "πλάκες". Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι:
- Τραυματισμοί του δέρματος
- Φάρμακα (λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ιντερφερόνη κ.α.)
- Ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση)
- Ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές)
- Η αυξημένη χρήση αλκοόλ
Τύποι
Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.
Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση που συνήθως εμφανίζεται μετά απο στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεώτερους ασθενείς. Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.
Άλλες μορφές, πιο σπάνιες, είναι:
- Ανάστροφη ψωρίαση: συνήθως παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα στις φυσιολογικές πτυχές του σώματος, όπως κάτω απο τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.
- Φλυκταινώδης ψωρίαση: παρατηρούνται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται απο κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων). Υπάρχει και η γενικευμένη μορφή που συνδυάζεται με την:
- Ερυθροδερμική ψωρίαση: είναι σπάνια. Το δέρμα σχεδόν σε όλο το σώμα είναι κόκκινο, σαν καμμένο και ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει πόνος και κνησμός.
Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριαστική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.
Η ψωρίαση επίσης επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά (ψωρίαση ονύχων). Παρατηρούμε τα βοθρία (δηλαδή στικτές εμβυθύνσεις στην επιφάνεια), κιτρινωπό χρώμα των νυχιών, σχηματισμούς σαν "σταγόνα λαδιού" και πάχυνση των νυχιών.
Πηγές:
https://www.pmlive.com/pharma_news/janssen_files_tremfya_for_psoriatic_arthritis_in_europe_1314297
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]