Νέα έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία σε ένα παιδί μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος ρουτίνας.

Η Victoria Higgins, του University of Toronto, δήλωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη ολιστική ανάλυση της επίπτωσης της παχυσαρκίας στις εξετάσεις αίματος σε μεγάλο δείγμα παιδιών και ανακάλυψε ότι σχεδόν το 70% των εξετάσεων αίματος είχαν επηρεαστεί.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 1.300 υγιή παιδιά και εφήβους στο Τορόντο και ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία επηρέασε 24 εξετάσεις αίματος ρουτίνας περιλαμβανομένων αυτών για λειτουργία του ήπατος, δεικτών φλεγμονής, λιπιδίων και σιδήρου.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η κατανόηση του πώς και ποιες εξετάσεις αίματος ρουτίνας επηρεάζονται από την παχυσαρκία είναι σημαντική για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος.

Δεν είναι σαφές αν η επίδραση της παχυσαρκίας στις εξετάσεις αίματος είναι αρχικό σημάδι νόσου, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα ευρήματα όταν ερμηνεύουν αρκετά είδη εξετάσεων αίματος στα παιδιά, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές ελπίζουν τα αποτελέσματα να βοηθήσουν τους παιδιάτρους και τους οικογενειακούς γιατρούς να αξιολογήσουν καλύτερα παιδιά και εφήβους με διαφορετικού βαθμού παχυσαρκία ή επιπλέον βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών