Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PeerJ, από ερευνητές του University of Liverpool, δείχνει πώς χρησιμοποιούν νέα εξέταση κίνησης ματιών για να βελτιώσουν την κατανόηση του πώς εργάζονται περιοχές του εγκεφάλου.
Υγιείς ηλικιωμένοι έχουν νοητική εξασθένηση όπως βλάβη στον ανασταλτικό έλεγχο (την ικανότητα να σταματά κάποιος τον εαυτό του να σκέφτεται ή να κάνει πράγματα).
Ο ανασταλτικός έλεγχος είναι επίσης σημαντικός σε παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η ΔΕΠΥ και η νόσος Πάρκινσον.
Ο Dr Paul Knox και η ομάδα του ανέπτυξαν εξέταση χρησιμοποιώντας μετρήσεις κίνησης ματιών για να δώσουν βελτιωμένη μέθοδο διερεύνησης του ανασταλτικού ελέγχου και την εφάρμοσαν για να μελετήσουν την επίδραση της γήρανσης σε αυτή την ικανότητα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2 ομάδες- 19 έως 27 ετών και 50 έως 72.
Οι συμμετέχοντες έβλεπαν μια τελεία στο κέντρο μιας οθόνης και στη συνέχεια έπρεπε να δουν μια δεύτερη που εμφανιζόταν αριστερά ή δεξιά, όχι όταν εμφανίστηκε αλλά όταν εξαφανίστηκε.
Καθώς οι άνθρωποι κοιτούν ενστικτωδώς τα αντικείμενα όταν εμφανίζονται, αυτό απαιτεί την αναστολή της φυσιολογικής αυτόματης κίνησης ματιών.
Μετρήθηκαν οι κινήσεις ματιών με υπέρυθρη μέθοδο παρακολούθησης ματιών αποκαλύπτοντας πόσο συχνά κοιτούσαν πολύ νωρίς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ηλικιωμένοι ήταν πολύ πιο πιθανό να κοιτούν την τελεία όταν εμφανιζόταν και ήταν πιο αργοί σε σύγκριση με νεότερους.
Ο Dr Paul Knox, δήλωσε ότι η νέα εξέταση μας επιτρέπει να μετρούμε με ακρίβεια τον ανασταλτικό έλεγχο. Οι ηλικιωμένοι βρήκαν πιο δύσκολο να αναστείλουν τις πράξεις τους ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη την επιβράδυνση, λόγω γήρανσης και αυτό επιβεβαιώνει ότι η εξασθένηση του ανασταλτικού ελέγχου είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Στήριξη αστέγων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Νοέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Αγρίνιο: Δωρεάν Πρόγραμμα Ελαστογραφίας Ήπατος για την Τρίτη Ηλικία