Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, υποστηρίζουν ερευνητές. Η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία του Ozempic, «έχει εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν», δήλωσε ο καθηγητής Χάρλαν Κρούμχολτς, από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ, μετά τη δημοσίευση πολλών νέων μελετών.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ, ακόμη και καρκίνο.
«Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός ότι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης», δήλωσε ο καθηγητής στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2024, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες.
Τα νέα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου των «Journal of the American College of Cardiology» (JACC), το οποίο επιμελείται ο καθηγητής.
«Αυτά τα πρωτοποριακά φάρμακα είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στην καρδιαγγειακή φροντίδα και θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.
Οι μελέτες – μέρος της κλινικής δοκιμής Select, που χρηματοδοτήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία του Ozempic, Novo Nordisk – παρακολούθησαν περισσότερα από 17.600 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία έλαβαν είτε 2,4 mg σεμαγλουτίδης είτε ένα εικονικό φάρμακο για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη.
Το ποσοστό θανάτων από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων και του Covid-19, ήταν χαμηλότερο στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα άτομα που λάμβαναν το φάρμακο για απώλεια βάρους είχαν τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν με κορονοϊό, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από αυτόν, με το ποσοστό των θανάτων στην ομάδα της σεμαγλουτίδης να είναι 2,6% σε σύγκριση με 3,1% για το εικονικό φάρμακο.
Αν και οι γυναίκες παρουσίασαν λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, το φάρμακο «μειώνει σταθερά τον κίνδυνο» ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων ανεξάρτητα από το φύλο. Βελτίωσε επίσης τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έχασαν ή όχι βάρος.
Ο Δρ. Μπέντζαμιν Σιρίκα, επικεφαλής συγγραφέας μιας από τις μελέτες και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε ότι τα ευρήματα «ενισχύουν τη θεωρία ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε πολλές αιτιολογίες». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό «μπορεί να τροποποιηθεί με ισχυρές θεραπείες που βασίζονται στην ινκρετίνη, όπως η σεμαγλουτίδη».
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το φάρμακο δεν αποτελεί γρήγορη λύση ή υποκατάστατο της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης και ότι θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη. Όπως κάθε φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα και αέρια.
Πηγές:
euro2day, ertnews
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυτοάνοσα νοσήματα και γιορτές
Αγγειακές Παθήσεις: Ανίχνευση και μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Γαστρεντερίτιδα, CoViD, κοξάκι, οι παιδικές ιώσεις της περιόδου - Τι συμβαίνει με γρίπη, κοκκύτη