Η χαμηλή  πίεση, όπως συνιστάται όλο και περισσότερο για τους ηλικιωμένους σε κατευθυντήριες οδηγίες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με  ανάλυση  ιατρικών αρχείων Bρετανών ασθενών, αν και σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Age and Ageing η αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους με αυξημένη πίεση.

Από τότε που η μελέτη SPRINT, μια τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενης θεραπείας, έδειξε ότι η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στα 120 mm Hg προστατεύει τους ηλικιωμένους από καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο, έχει ενταθεί όλο και περισσότερο η επιθετική μείωση της αρτηριακής πίεσης στις προχωρημένες ηλικίες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία από μελέτες παρατήρησης στις οποίες η χαμηλή αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με την Jane Masoli από το Πανεπιστήμιο του Exeter, ένας λόγος για την ασυμφωνία θα μπορούσε να είναι ότι τα άτομα με ορθοστατική δυσλειτουργία (πτώση της αρτηριακής πίεσης μετά από το ανασήκωμα) ή προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στη μελέτη SPRINT. Στην καθημερινή κλινική πρακτική, όμως, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτές τις διαταραχές σε μεγάλες ηλικίες.

Ο επιδημιολόγος Masoli αξιολόγησε για αυτό τα δεδομένα του "Clinical Practice Research Datalink", το οποίο διαχειρίζεται τα δεδομένα πολλών ασθενών οικογενειακών γιατρών στην Αγγλία. Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από 415.980 ασθενείς ηλικίας 75 έως 109 ετών, περίπου το 1/3 των οποίων είχε αυξημένο δείκτη ηλεκτρονικής ακεραιότητας (eFI).

Οι ασθενείς με αυξημένο eFI είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, και  επίσης η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και το κάπνισμα - οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις - ήταν πιο συχνές. Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν την αιτία αυξημένων αδυναμιών σε προχωρημένη ηλικία.

Η ανάλυση δείχνει ότι ακόμη και στο γήρας, η αυξημένη πίεση συσχετίστηκε με αυξημένο ρυθμό καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το εγκεφαλικό επεισόδιο, για το οποίο η υψηλή πίεση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Η καρδιακή ανεπάρκεια και οι καρδιακές προσβολές ήταν επίσης συχνότερες μεταξύ των υπερτασικών.

Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση. Από 75 έως 84 ετών, η συστολική αρτηριακή πίεση 130 mm Hg - 170 mm Hg συσχετίστηκε με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Στην ηλικία άνω των 85 ετών, ένας προστατευτικός συσχετισμός ήταν αναγνωρίσιμος ακόμη και για συστολική αρτηριακή πίεση άνω των 180 mm Hg.

 

 

Πηγές:
 Age and Ageing

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι