Αύξηση του χρόνου ζωής ασθενών με μεταστατικό καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό, κατά δύο χρόνια, κατέγραψαν μεγάλες μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι ακολούθησαν το επαναστατικό θεραπευτικό σχήμα που περιελάμβανε το μονοκλωνικό αντίσωμα μπεβασιζουμάμπη και χημειοθεραπεία. Επιπλέον με τη θεραπεία αυτή, οι ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο που είχαν χαρακτηριστεί ως μη χειρουργήσιμοι, υποβλήθηκαν σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του όγκου.

Η βελτίωση στην εξέλιξη και την επιβίωση των σοβαρών αυτών περιστατικών, επιβεβαιώθηκε από ένα μεγάλο αριθμό νέων δεδομένων για την μπεβασιζουμάμπη που παρουσιάσθηκαν στο 44ο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology - ASCO) στο Σικάγο. Συνολικά, έγιναν 15 ξεχωριστές παρουσιάσεις δεδομένων, οι οποίες περιελάμβαναν:

  1. Τα συνολικά δεδομένα επιβίωσης από δύο μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 ασθενείς
  2. Την πρώτη παρουσίαση πλήρων δεδομένων μίας μελέτης με συνδυασμό μπεβασιζουμάμπης και σετουξιμάμπης
  3. Εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης για ίαση της νόσου μετά τη θεραπεία με μπεβασίζουμάμπη και χημειοθεραπεία
  4. Τα οφέλη επιβίωσης της μπεβασιζουμάμπης που επιβεβαιώθηκαν με άλλη μία χημειοθεραπεία.

Αναλυτικά, στο 44ο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  1. Καταγράφεται μακροχρόνια συνολική επιβίωση, από μελέτες που περιλάμβαναν σχεδόν 4.000 ασθενείς
    Τα μακροχρόνια οφέλη της χρήσης της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία επιβεβαιώθηκαν από δύο μεγάλες μελέτες, που συνολικά περιελάμβαναν περίπου 4.000 ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο. Τα κύρια ευρήματα που παρουσιάσθηκαν στο ASCO από τις μελέτες First BEAT και BRiTE, στις οποίες η μπεβασιζουμάμπη συνδυάσθηκε με χημειοθεραπεία της επιλογής του ερευνητή, ήταν:
    Η βασισμένη σε μπεβασιζουμάμπη θεραπεία παρέχει στους ασθενείς μέσο όφελος συνολικής επιβίωσης περίπου δύο ετών (23,5 και 22,7 μήνες στην BRiTE και στη First BEAT, αντίστοιχα).
    Η μακροχρόνια έκθεση σε μπεβασιζουμάμπη δεν αύξησε τον κίνδυνο των ασθενών να εμφανίσουν τις ειδικές για τη μπεβασιζουμάμπη ανεπιθύμητες ενέργειες. Η επίπτωση των ειδικών για τη μπεβασιζουμάμπη ανεπιθύμητων ενεργειών συμφωνούσε με εκείνη που έχει αναφερθεί σε άλλες επιστημονικές μελέτες και ήταν ακόμη μικρότερη μετά από ένα έτος θεραπείας.
  2. Η προσθήκη της σετουξιμάμπης στη θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη και χημειοθεραπεία μειώνει το χρόνο ζωής των ασθενών χωρίς επιδείνωση της νόσου τους
    Η πρώτη παρουσίαση δεδομένων από τη μελέτη CAIRO-2 σε 755 ασθενείς, που συνέκρινε το συνδυασμό μπεβασιζουμάμπη + χημειοθεραπεία (XELOX) με το συνδυασμό μπεβασιζουμάμπη + χημειοθεραπεία +/- σετουξιμάμπη, έδειξε ότι:
    1. Οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με μπεβασιζουμάμπη και χημειοθεραπεία έζησαν περισσότερο χωρίς επιδείνωση της νόσου τους (επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου - PFS), σε σύγκριση με εκείνους που αντιμετωπίσθηκαν με σετουξιμάμπη, μπεβασιζουμάμπη και χημειοθεραπεία (μέση PFS = 10,7 μήνες έναντι 9,8 μηνών).
    2. Οι ασθενείς στην ομάδα που περιελάμβανε σετουξιμάμπη είχαν υψηλότερη κατά 10% επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες αποδόθηκαν κυρίως στη σχετιζόμενη με την σετουξιμάμπη δερματική τοξικότητα.
      Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια οφέλη όσον αφορά στη μέση συνολική επιβίωση (20,4 μήνες έναντι 20,3 μηνών).
  3. Η μελέτη First BEAT αναφέρει ελπιδοφόρα ποσοστά χειρουργικής επέμβασης για ίαση του καρκίνου και θετικά αποτελέσματα ως προς την επιβίωση
    Τα δεδομένα από τη μελέτη First BEAT δείχνουν ότι η μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό να απαλλαγούν από τον καρκίνο. Πριν από το συνδυασμό μπεβασιζουμάμπης και χημειοθεραπείας, οι ασθενείς αυτοί θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι. Τα δεδομένα έδειξαν:
    Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής αφαίρεσης του καρκίνου σε ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο στη μελέτη First BEAT έφθασε το 79%.
    Από τους 1.914 ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη, 215 κρίθηκαν κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του όγκου που είχε εξαπλωθεί (είχε κάνει μετάσταση) στο ήπαρ. Από αυτούς τους 215 ασθενείς, σε 170 έγινε πλήρης αφαίρεση των μεταστάσεων στο ήπαρ. Προηγουμένως, οι ασθενείς αυτοί δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
    Οι ασθενείς που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη + χημειοθεραπεία και υποβλήθηκαν σε πλήρη αφαίρεση του όγκου τους, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης στα 2 έτη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε αυτή τη θεραπεία, δηλαδή 82% έναντι 44%, αντίστοιχα.
  4. Τα κλινικά οφέλη της μπεβασιζουμάμπης σε ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο αποδείχθηκαν και με μία άλλη χημειοθεραπεία
    Ορισμένα πρόσθετα δεδομένα από τη μελέτη AIO 0604 που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο, δείχνουν ότι η μπεβασιζουμάμπη είναι πολύ δραστική, καθώς και καλά ανεκτή σε ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο και με άλλους συνδυασμούς χημειοθεραπείας, όπως Xeloda (καπεσιταβίνη) + ιρινοτεκάνη (XELIRI) και Xeloda + οξαλιπλατίνη (XELOX). Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τη χρήση της μπεβασιζουμάμπης ως πρώτη επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με CRC και δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με οποιαδήποτε χημειοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών