Τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως σε θανάτους από κορωνοϊό κατέχει ένα γειτονικό μας Κράτος. Δεν είναι (ακριβώς) η Ιταλία, αλλά η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Πρόκειται για ένα περίκλειστο Κράτος, το οποίο περιβάλλεται από την Ιταλία. Βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων ορέων.

Είναι το πέμπτο μικρότερο Κράτος του κόσμου, με έκταση μόλις 61,19 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 33.574 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2019.

Δυσανάλογα προς το μέγεθος και τον πληθυσμο του, ο Άγιος Μαρίνος εμφανίζει αναλογικά τα περισσότερα θύματα από την επιδημία του SARS-COV 2: 356 κρούσματα και 35 νεκρούς.

Οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να μην τρομάζουν, αλλά η αναλογία θυμάτων προς πληθυσμό είναι συντριπτική και πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα.

Στον Άγιο Μαρίνο αναλογούν 103,6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, όταν στην Ισπανία αναλογούν 35,54 ανά 100.000 και στην Ιταλία 32,22.

Θάνατοι από CoViD-19 ανά 100.000 πληθυσμού

Πολλαπλάσια 

Ο παραπάνω πίνακας διαμορφώθηκε με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins και απεικονίζουν την τεράστια απόκλιση από τα στοιχεία όλων των άλλων χωρών, ακόμη και εκείνων που έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία.

Ενδεικτικό είναι πως σε σύγκριση με την Ελλάδα, ο Άγιος Μαρίνος, έχει αναλογικά με τον πληθυσμό του, 119 φορές περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό!

Όταν, βέβαια, πρόκειται για τόσο μικρό αριθμό θυμάων (σε απόλυτους αριθμούς), θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για περιστασιακό φαινόμενο, το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται με την κατάσταση στην Ιταλία.

Προσδόκιμο

Σε κάθε περίπτωση, ο Άγιος Μαρίνος δείχνει την επίπτωση που μπορεί να έχει μία επιδημία σε έναν σχετικά κλειστό πληθυσμό.

Ενδέχεται, ωστόσο, να παίζουν ρόλο τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι το κρατίδιο αυτό εμφανίζεται να έχει πιο γερασμένο πληθυσμό από την Ελλάδα (19,1% άνω των 65 ετών, έναντι 17% της χώρα μας).

Ο Άγιος Μαρίνος έχει προσδόκιμο κατά τη γέννηση τα 83 έτη και η Ελλάδα τα 81,4 έτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]