Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει διάφορα οφέλη στην υγεία, από μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου έως βελτιωμένο προσδόκιμο ζωής.

Είναι όμως ποτέ αργά να διακάψει κάποιος το κάπνισμα;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και στην ηλικία των 75 ετών η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές θέλησαν να δείξουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη σε κάθε ηλικία και δίνουν κίνητρο για ηλικιωμένους που καπνίζουν, να διακόψουν, δήλωσε ο Thuy T.T. Le.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, εξέτασε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος σε ηλικιωμένους, σε δεκαετή διαστήματα, από τις ηλικίες 35 έως 75 για να διαπιστωθούν τυχόν πλεονεκτήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με  διακοπή στα 75 οι καπνιστές μπορούν να ανακτήσουν περίπου 0,7 χρόνια μέσου προσδόκιμου ζωής των 9 ετών.

Η μελέτη επίσης υπογράμμισε ότι περίπου το 8% όσων διακόπτουν θα ανακτήσουν τουλάχιστον 4 χρόνια-που αντιπροσωπεύουν το 45% του προσδόκιμου ζωής τους.

Επιπλέον, περίπου το 10% των ανθρώπων που διακόπτουν στα 65 ανακτούν  8 χρόνια ζωής σε σύγκριση με όσους συνεχίζουν το κάπνισμα.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που ποτέ δεν κάπνισαν, νυν καπνιστές ηλικίας 35, 45, 55, 65, και 75 θα χάσουν κατά μέσον όρο 9.1, 8.3, 7.3, 5.9, και 4.4 χρόνια ζωής αντίστοιχα αν συνεχίσουν να καπνίζουν.

Όμως, η διακοπή  στις ηλικίες 35, 45, 55, 65, ή 75 θα αποφύγει μέση απώλεια 8.0, 5.6, 3.4, 1.7, και 0.7 ετών αντίστοιχα.

Με διακοπή του καπνίσματος νωρίς θα αποφύγει κάποιος τα περισσότερα από τα χρόνια που θα χάνονταν λόγω καπνίσματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμα και αυτοί που διακόπτουν το κάπνισμα στα 65 και άνω μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι ενώ τα οφέλη της διακοπής μπορεί να μειώνονται με την ηλικία, οι ηλικιωμένοι μπορεί ακόμα να πετύχουν κέρδη στο προσδόκιμο ζωής τους.

Ακόμα και στα προχωρημένα τους χρόνια, η βελτίωση στην υγεία από τη διακοπή μπορεί να αντιπροσωπεύει ουσιαστικό μέρος του εναπομείναντος προσδόκιμου ζωής τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]