Ελπιδοφόρα για θεραπεία ασθενών με βαριά μορφή της λοίμωξης από κορωνοϊό, είναι η χορήγηση μίας δραστικής ουσίας, της ρεμντεσιβίρης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε το Σάββατο πως κλινικές μελέτες διεξάγονται και στην Ελλάδα.
Επικαλούμενος χθεσινό δημοσίευμα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", τόνισε πως η αποτελεσματικότητα της αγωγής φτάνει στο 68%.
Η μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, φέρει τον τίτλο "Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19" και περιγράφει τα αποτελέσματα της αγωγή του remdesivir σε βάση παρηγορητικής χρήσης, σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως σχολιάζει ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, τα πρώτα νέα λοιπόν είναι καλά. Η ακριβής ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, όμως, θα απαιτήσει συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές θεραπείας.
Μόλυνση
Στη μελέτη συμμετέχουν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, που είχαν κορεσμό οξυγόνου 94% ή λιγότερο, είτε ανέπνεαν φυσιολογικά είτε βρίσκονταν σε μηχανική οξυγόνωση.
Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις ΗΠΑ, 22 στην Ευρώπη ή τον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία. Από αυτούς 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανική οξυγόνωση και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγóνωση μεμβράνης (ΕCMO).
Σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) που έλαβαν θεραπεία remdesivir σε παρηγορητική χρήση, παρατηρήθηκε κλινική βελτίωση από την αρχή της θεραπείας έως την 36η μέρα.
Η ρεμντεσιβίρη (remdesivir) αναστέλλει τις ιογενείς RNA πολυμεράσες και έχει ευρεία ενεργότητα έναντι ευρέως φάσματος των μελών των φιλοϊών (EBOV, MARV), των κορωνοϊών (SARS-CoV, MERS-CoV) και των παραμυξοϊών (RSV, NiV, Hendra).
Οδηγία
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, στις 3 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε θετική οδηγία σχετικά με την παρηγορητική χρήση της ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19 που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Έχει αναφερθεί ότι τέτοιοι ασθενείς έχουν θνησιμότητα τουλάχιστον 50%. Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες με καθορισμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τη θεραπεία της COVID-19. Επομένως, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η στοχευμένη προϋπόθεση πληροί τα κριτήρια για την παρηγορητική χρήση, εφόσον υπάρχει απειλητική για τη ζωή ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με οποιοδήποτε φάρμακο που έχει εγκριθεί επί του παρόντος.
Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει πως σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η παραπάνω μελέτη από τους Grein και διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Συνολικά, 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο και 7 ασθενείς (13%) πέθαναν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (6 στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.
Ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου