Επιπλέον 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη, μαζί με 1 νέο θάνατο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 2.192 και των νεκρών από CoViD-19 σε 102 (γράφημα με την πορεία της νόσου στην Ελλάδα).

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο καθηγητής, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (25 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.192 (2.170 χθες).
  • Το 56,4% αφορά άνδρες (56,2% χθες).
  • 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες μονάδες εντατικής θεραπείας (76 χθες).
  • Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη (68 έτη και χθες).
  • Οι θάνατοι από τη νόσο CoViD-19 ανέρχονται σε 102 (101 χθες).
  • 29 ασθενείς εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (27 χθες).
  • Έχουν διενεργηθεί 47.389 διαγνωστικά τεστ για τον ιό (43.417 χθες).

Εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε υπογράμμισε πως - εάν δεν υπάρξει εμβόλιο - ο ιός θα επανέλθει. Ο ιός θα σβήσει είτε με αποτελεσματικό εμβόλιο ή με μέτρα που θα επανέρχονται.

Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε ανάπτυξη, αλλά μόνον ένα είναι σε φάση 2, δηλαδή σε πιο προχωρημένο στάδιο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία - είπε - δίνουν αισιοδοξία την οποία θέλουμε, αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα.

Για τον σχεδιασμό εξόδου από τα μέτρα, υπογράμμισε πως γίνονται μικρά βήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σχεδιάζεται κοινή στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επανέλθει ο ιός νωρίτερα από το φθινόπωρο, είπε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Τόνισε, ωστόσο, πως το καλοκαίρι για εμάς, οι λαοί στο νότιο ημισφαίριο θα έχουν χειμώνα.

Σε σχέση με το πόσο ισχυρή θα είναι η ανοσία σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, είπε πως θα έχει διάρκεια ενός έτους, αλλά αυτή είναι εκτίμηση, καθώς αναμένεται η επιστημονική τεκμηρίωση.

Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως την Κυριακή του Πάσχα δεν επιτρέπεται μετακίνηση σε σπίτια γνωστών.

Στο ερώτημα εάν θα καλείται η Αστυνομία για τους παραβάτες, είπε πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου δεν τηρούνται οι νόμοι του Κράτους.

"Μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απειλή. Για την όποια άρση των μέτρων, έχουμε δρόμο μπροστά μας", τόνισε.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως επαναπατρίστηκαν χθες 215 Έλληνες, οι οποίοι ήταν όλοι αρνητικοί στην εξέταση για τον ιό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]