Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των μέτρων αποστασιοποίησης στην Ελλάδα, λαμβάνει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

Η επιτροπή θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία τη σειρά των τομέων, στους οποίους μπορεί να υπάρξει άρση των περιορισμών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - εκτός των άλλων - πιθανές ημερομηνίες επαναλειτουργίας των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

"Τα παιδιά ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κινδυνεύουν λιγότερο των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο", ανέφερε χθες ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας, επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση από όλους μας των κανόνων υγιεινής. 

Δίνοντας το στίγμα των εισηγήσεων, υπογράμμισε πως η χώρα μας πηγαίνει καλά και αυτό οφείλεται στα μέτρα:

"Οφείλεται στην καλή συμπεριφορά όλων μας, διότι συνειδητοποιήσαμε γρήγορα την απειλή του κορωνοϊού. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά, όπως έχω πει και με προσοχή".

Οι σχεδιασμοί και τα μοντέλα έχουν γίνει από επιστήμονες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Έχουν ληφθεί υπόψη οι τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στις αποφάσεις. Να γίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η προσαρμογή της έντασης των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας.

"Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία", ανέφερε ο καθηγητής, για να σημειώσει: "Ακόμα και αν αυτή η επιτυχημένη πορεία σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς, όπως έχετε καταλάβει όλοι, είναι πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο".

Για αυτόν τον λόγο, κρίνεται πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος.

Και με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σχολεία

Όπως αναφέρεται στο Euro2day, δύο μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Γεραπετρίτη.

"Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή, για να επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα", είπε ο υπουργός.

Σε πρώτη φάση, ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία, υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου, θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως "η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο", δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.

Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες, για αποφυγή συγχρωτισμού. «Η 3η λυκείου θα προταχθεί, λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως "είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές".

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων, αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα Υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Μοντέλο

"Οι χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να διακινδυνεύσουν μια νέα έξαρση της επιδημίας ή να τα παρατείνουν, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία", σχολιάζει στους Financial Τimes ο καθηγητής Οικονομικών Εράν Γιασίβ.

Όπως μεταδίδει το Euro2day, η μαζική διενέργεια τεστ είναι κάτι το ανέφικτο για τις περισσότερες χώρες, ενώ τα τεστ αντισωμάτων αντιμετωπίζουν ζητήματα αξιοπιστίας. Αυτό καθιστά δύσκολο εγχείρημα την αναγνώριση των πληθυσμών που μπορούν να βγουν από την καραντίνα και τον καθορισμό του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μείνουν απομονωμένες άλλες κοινωνικές ομάδες.

Στηριζόμενος σε πρωτότυπη ερευνητική πρόταση επιστημόνων του Weizmann Institute of Science, ο κ. Γιασίβ σημειώνει πως βασική θέση της πρότασης είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον τρόπο που αναπτύσσεται ο κορωνοϊός στους ανθρώπους και να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα για τέσσερις ημέρες, σε διάστημα δύο εβδομάδων:

"Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό δεν είναι μεταδοτικοί τις πρώτες τρεις ημέρες και η κορύφωση της μεταδοτικότητας έρχεται μεταξύ της τέταρτης και της έβδομης ημέρας. Οπότε, αν σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά για τέσσερις ημέρες και μετά έμεναν πάλι σε κατ’ οίκον περιορισμό για δέκα ημέρες, η εξάπλωση του ιού θα περιοριζόταν. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα μολύνονταν κατά τις εργάσιμες ημέρες θα έφταναν στο κορυφαίο σημείο μεταδοτικότητας κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης καραντίνας, οπότε θα επιβραδυνόταν η εξάπλωση.

Εν τω μεταξύ, ενώ αυτοί που έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να είναι για περισσότερο καιρό μεταδοτικοί, είναι εύκολο να ανιχνευθούν από τα συμπτώματά τους, το οποίο επιτρέπει σε αυτούς και στις οικογένειες τους να μείνουν στο σπίτι.

Oι ασυμπτωματικές περιπτώσεις που θα μολύνονταν κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών θα περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου κορύφωσης της μεταδοτικότητας σε καραντίνα. Η διενέργεια τεστ στην οικογένειά τους και στον χώρο εργασίας τους και η επιβολή καραντίνας κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων θα μείωνε τις αλυσίδες μόλυνσης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]