Έρευνες αρχίζουν να δείχνουν ότι σε σπάνιες περιπτώσεις άνθρωποι με σοβαρή COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν τη νευρολογική διαταραχή Guillain-Barre.

Σύμφωνα με τoυς Ιταλούς γιατρούς συγγραφείς νέας έρευνας, το σύνδρομο έχει επίσης φανεί σε ασθενείς με ιο Epstein-Barr, κυτταρομεγαλοϊό και λοίμωξη από Zika.

Η έρευνα στο New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου, 3 νοσοκομεία στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας αντιμετώπισαν 1.200 ασθενείς με COVID-19. Πέντε από αυτούς είχαν συμπτώματα που το πιθανότερο είναι να προκλήθηκαν από το σύνδρομο Guillain-Barre.

Τα πρώτα συμπτώματα του Guillain-Barre  ήταν αδυναμία στα πόδια, αδυναμία προσώπου και αίσθηση καψίματος και. Εντός 2 ακόμα ημερών, τα νευρολογικά συμπτώματα επιδεινώθηκαν και τελικά όλα τα άκρα εξασθένησαν ή παρέλυσαν.

Συμπτώματα του συνδρόμου έτειναν να εμφανίζονται 5-10 ημέρες από την έναρξη των συνήθων συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Οι 5 ασθενείς έλαβαν θεραπεία ανοσοσφαιρινης για την ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού στον κορωνοιό και ένας αντιμετωπίστηκε με πλάσμα επιζώντος πλούσιο σε αντισώματα. Μετά από 1 μήνα αγωγή, 2 ασθενείς παρέμειναν στη ΜΕΘ σε  μηχανικό αερισμό, 2 υποβλήθηκαν σε φυσικοθεραπεία λόγω παραπληγίας και είχαν ελάχιστη κίνηση του ανω άκρου ενώ ένας έφυγε και μπορούσε να περπατά ανεξάρτητος.

Ειδικός τόνισε ότι το σύνδρομο Guillain-Barre παραμένει αρκετά σπάνιο- 6 περιστατικά στα 1.200 στη νέα έρευνα. Ο ειδικός θεωρεί ότι ποικιλία εξετάσεων χρειάζεται πριν γίνει διάγνωση του συνδρόμου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]