Ερευνητές στη  Νέα Υόρκη δοκιμάζουν σε νοσοκομεία, αντιόξινο φάρμακο ως πιθανή αγωγή κατά της νόσου COVID-19.

Στην κλινική  δοκιμή η φαμοτιδίνη χορηγείται σε συνδυασμό με υδροξυχλωροκίνη. Σύμφωνα με τον ερευνητή Kevin Tracey η υδροξυχλωροκίνη περιελήφθη επειδή αλλιώς δεν θα μπορούσαν να περιλάβουν αρκετούς ασθενείς.

Σε μια ομάδα χορηγήθηκε φαμοτιδίνη και υδροξυχλωροκίνη και στην άλλη μόνο υδροξυχλωροκίνη. Συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου ασθενών που αντιμετωπίστηκαν νωρίτερα στην πανδημία. Η δόση που έλαβαν ήταν περίπου 9 φορές υψηλότερη από τη συνήθη δόση για τις καούρες.

Υψηλές δόσεις φαμοτιδίνης μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές σε ανθρώπους με μειωμένη νεφρική λειτουργία, επομένως ασθενείς με COVID-19 και νεφρικά προβλήματα αποκλείονται από την έρευνα.

Το φάρμακο συνήθως χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ερευνητές του Northwell Health, χορήγησαν ενδοφλεβίως το φάρμακο σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση από τις 7 Απριλίου. Ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν μέρος στην κλινική δοκιμή που εγκρίθηκε από τον FDA είναι 178 και αναμένεται να φτάσει τους 1200.

Ο ερευνητής Dr. Kevin Tracey, δήλωσε  ότι ερευνητές ανακάλυψαν την ιδέα για το φάρμακο από συνάδελφό τους, τον Dr. Michael Callahan, που πραγματοποίησε έρευνα η οποία έδειξε  ότι το φάρμακο βοήθησε ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με το Science Magazine, αναφορές από την Κίνα και επιπλέον μοντέλα ανaκάλυψαν ότι το φάρμακο θα μπoρούσε να κάνει μεγάλη διαφορά όσoν αφορά την αγωγή. O Tracey δεν επιθυμεί να σκορπίσει αισιοδοξία ακόμα σχετικά με το φάρμακο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν το φάρμακο έχει αποτέλεσμα στη νόσο θα γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]