Στην αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού από όσους τη φορούν και όχι την προστασία από αυτόν, στοχεύει η χρήση μάσκας στη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η χρήση της είναι συμπληρωματικό μέτρο και τα μέτρα πρόληψης είναι η απόσταση, η τήρηση των οδηγιών για τον βήχα και το φτέρνισμα, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC), η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ως εξής:

  1. Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
  2. Για την τοποθέτηση της ή την αφαίρεσή της απαιτείται πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  3. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται με συγκεκριμένο τρόπο (πιάνουμε τα λαστιχάκια από πίσω), ώστε να μην αγγίζεται η μπροστινή της επιφάνεια, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
  4. Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να απορρίπτεται με ασφαλή τρόπο.
  5. Εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη χρήση της πρέπει να προσέχουμε μήπως αντιμετωπίσουμε δυσκολία στην αναπνοή, από λάθος συμπεριφορά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η χρήση μάσκας αποτελεί ισχυρή σύσταση ή και υποχρέωση, ανάλογα το χώρο, ιδιαίτερα τους χώρους που παρατηρείται ιδιαίτερος συγχρωτισμός.

Αλλαγή

Σε σχέση με την αλλαγή στάσης για τη χρήση της μάσκας, ο καθηγητής επισήμανε πως πριν από εβδομάδες (όταν δεν τη συνιστούσε) ήμασταν σε "lockdown" (απαγορευτικό).

Η τότε πορεία της επιδημίας είχε συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας:

"Τώρα, οι συνθήκες σιγά - σιγά γίνονται άλλες, είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση", τόνισε ο κ. Τσιόδρας, για να εξηγήσει:

"Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για το νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα".

Οι πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική και στα προηγούμενα στάδια έδιναν το δικαίωμα στις εθνικές αρχές να τοποθετηθούν ενάντια.

"Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση της μάσκας, του καλύμματος στόματος και μύτης αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα.

"Είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική", είπε χαρακτηριστικά.

Βαλβίδα

Η επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί.

Δεν συστήνονται για χρήση από τους πολίτες και είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου.

Η σύσταση για χρήση μάσκας αφορά μία πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά.

Υπάρχει, όμως, και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση και εφαρμογή της μάσκας. Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές.

Η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες, τους κανόνες προστασίας που έχουμε μάθει όλοι μας αυτό τον καιρό. 

Για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει το νωστό μέτρο να καλύψω το πρόσωπό μου αν βήχω, αν φτερνιστώ με ένα χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα, τώρα μάλιστα που είναι μια εποχή που αυξάνονται και οι αλλεργίες.

Η πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου, δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς ταυτόχρονα την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]