Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου από το American Association for Cancer Research, αναφέρει ότι άνθρωποι με καρκίνο μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αν υποστούν λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Σε ανάλυση στοιχείων από  14 νοσοκομεία στη Wuhan, ασθενείς με καρκίνο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον ιό και διπλάσιες να πεθάνουν λόγω της λοίμωξης, αναφέρει διεθνής ομάδα αναλυτών.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε επόμενες έρευνες, ο καρκίνος θα περιληφθεί μαζί με την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη ως υποκείμενη νόσος που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τη νόσο Covid-19.

Ο Dr. Mauricio Santillana, δήλωσε ότι αν και η έρευνα περιορίστηκε σε μια επαρχία της Κίνας, είναι το πρώτο βήμα προς την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της COVID-19 σε ογκολογικούς ασθενείς. Πρόκειται για σχετικά μικρό δείγμα.

Δουλεύοντας με ερευνητές στην Wuhan, ο Santilla επισκόπησε στοιχεία  105 ασθενών με COVID-19 που έπασχαν από καρκίνο και 536 με COVID-19 χωρίς καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με COVID-19 και καρκίνο είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, τριπλάσιο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, 2,7 φορές υψηλότερο να χρειαστούν μηχανικό αερισμό και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν είχαν καρκίνο.

Επίσης παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου φάνηκε σε ασθενείς με μεταστατικό ή σταδίου IV καρκίνο. Όσοι ανήκαν σε αυτή την ομάδα είχαν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σχεδόν εφταπλάσιο για νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξαπλάσιο για σοβαρή νόσηση και 55 φορές υψηλότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανικό αερισμό.

Ο καρκίνος του αίματος, όπως λέμφωμα, μυέλωμα και λευχαιμία έθεταν το μεγαλύτερο κίνδυνο για χειρότερη πρόγνωση της COVID-19, ακολουθούμενες από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Aσθενείς με μεταστατικό καρκίνο δεν έχουν σημαντικά διαφορετικό κίνδυνο σε σχέση με ασθενείς χωρίς καρκίνο.

Η έρευνα είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη σε κοόρτη που εξετάζει το αποτέλεσμα της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]