Ένας μεγαλύτερος Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology.’

Ανακαλύψαμε ισχυρές ενδείξεις ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και μια πρόσφατη εγκυμοσύνη σχετίζονται με φτωχότερη πρόγνωση μετά από διάγνωση καρκίνου στο μαστό, δήλωσε ο Dr. Gillian Barnett . Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι σε όλες τις παχύσαρκες ασθενείς με καρκίνο στο μαστό θα πρέπει να δοθεί συμβουλή για απώλεια βάρους, συνεχίζει ο ερευνητής.

Ο Dr. Barnett, από το Νοσοκομείο Addenbrooke του Cambridge, ερεύνησε την επίδραση των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο στο μαστό στη γενική εικόνα επιβίωσης μετά από διάγνωση του καρκίνου στο μαστό, χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλων ερευνών που αφορούν την επιδημιολογία και τους παράγοντες κινδύνου στην κληρονομικότητα του καρκίνου.

Οι γυναίκες με τον μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με γυναίκες που είχαν τον χαμηλότερο, αναφέρουν οι ερευνητές. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι η αναλογία βάρους- ύψους, που χρησιμοποιείται συχνά για να διαπιστωθεί αν το βάρος κάποιας ασθενούς βρίσκεται εκτός φυσιολογικών ορίων.

Η επιβίωση ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερη στις γυναίκες που είχαν 4 ή περισσότερες κυήσεις και σε γυναίκες των οποίων η τελευταία εγκυμοσύνη ήταν πιο πρόσφατη.

Αντίθετα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η πρόγνωση βελτιώθηκε με πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ, με την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 22%.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και βελτίωσης στην εικόνα επιβίωσης εκπλήσσει, σχολιάζει ο ερευνητής. Τα αποτελέσματα αρκετών άλλων ερευνών δεν έχουν δείξει τέτοια σχέση.

Ο Barnett σημειώνει ότι σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες με παρέμβαση στη διατροφή τους παρατηρήθηκε βελτιωμένη εικόνα επιβίωσης χωρίς υποτροπή, σε γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η σχέση θνησιμότητας από καρκίνο στο μαστό και του ΔΜΣ μετά από παρεμβάσεις για μείωση βάρους, σε ασθενείς με αυτού του τύπου τον καρκίνο.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]