Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είχαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την κύηση έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με άλλα να εμφανίσουν μελλοντικά την πάθηση, ανακάλυψε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open 

Γενικά, ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος για παιδιά μητέρων με περιγεννητική κατάθλιψη έναντι όσων οι μητέρες είχαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Ο  Dr. Sudhakar Selvaraj, του UTHealth McGovern Medical School στο Χιούστον, δήλωσε ότι η εμμένουσα κατάθλιψη σε μητέρες αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης έναρξης κατάθλιψης στο παιδί ως αποτέλεσμα φτωχής δέσμευσης και βλάβης της ικανότητας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 6 ερευνών σε 16.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών. Σε όλες τις έρευνες, τα παιδιά ήταν 12 ετών ή μεγαλύτερα.

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που υπέφεραν από κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλα παιδιά να διαγνωστούν με την πάθηση ως έφηβοι ή ενήλικες.

Επιπλέον, παιδιά μητέρων που είχαν κατάθλιψη πριν τον τοκετό είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη  σε σχέση με άλλα.

Στο μεταξύ, παιδιά μητέρων με επιλόχεια κατάθλιψη είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη μελλοντικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών