Δείκτες μεταδοτικότητας κορωνοϊού, τεστ, επιδημιολογικές καμπύλες... Όλα αυτά, είχαν νόημα, όσο υπήρχαν υπόλοιπα "καυσίμου" στο ρεζερβουάρ της Οικονομίας.

Όταν τα καύσιμα άρχισαν να στερεύουν, ακόμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε μιλήσει στις 26 Μαΐου για τις συνέργειες της Δημόσιας Υγείας και της Οικονομίας:

"Η Δημόσια Υγεία βγήκε περισσότερο μπροστά από την Οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Αυτή τη στιγμή, η Οικονομία και η πολιτική ακολουθούν την επιτυχημένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την άρση τους. Η Δημόσια Υγεία παραμένει στην υπηρεσία των πολιτών και του λαού, συνεργάζεται με την Πολιτεία και βάζει επιστημονικούς κανόνες"...

Μέτρο με το μέτρο, κανόνα με τον κανόνα, οι περιορισμοί έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ από την 1η Ιουλίου άνοιξαν και τα σύνορα. Πολλοί αντέδρασαν και αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο γκρεμίζουμε ό,τι είχαμε χτίσει με το lockdown.

Η απάντηση προκύπτει - σε πολύ μεγάλο βαθμό - από τα παρακάτω αποσπάσματα της έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουάριος - Ιούνιος 2020, η οποία δημοσιεύτηκε χθες:

  • Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 8.995 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2.626 εκατ. ευρώ.
  • Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5.864 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.
  • Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.371 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.381 εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 28.227 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2.703 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25.524 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

  • Η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19, ύψους περίπου 998 εκατ. ευρώ (μισθωτών και επιστημόνων), η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας.
  • Οι αυξημένες εκροές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.928 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για την σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19.
  • Οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 197 εκατ. ευρώ.  

Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Τελικά, "είναι η Οικονομία...".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σκιαγραφεί τη νεανική παραβατικότητα
Οι πολύδυμες κυήσεις αύξησαν τους πρόωρους τοκετούς στην Ελλάδα [μελέτη]
Ενδυνάμωση με υπερηχογραφικό έλεγχο των προσπαθειών του ζευγαριού για να πετύχει κύηση