Εβδομήντα πέντε χώρες υπέβαλαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την προστασία των πληθυσμών τους και άλλων πληθυσμών μέσω της συμμετοχής τους στη Διευκόλυνση COVAX, ενός μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να εγγυάται την ταχεία, δίκαιη και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 παγκοσμίως.

Οι 75 χώρες, οι οποίες θα χρηματοδοτούσαν τα εμβόλια από τους δικούς τους προϋπολογισμούς δημοσίων οικονομικών, συνεργάζονται με έως και 90 χώρες χαμηλού εισοδήματος που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν μέσω εθελοντικών δωρεών στο COVAX Advance Market Commitment (AMC) της Gavi. Μαζί, αυτή η ομάδα έως και 165 χωρών αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ των ομάδων είναι εκπρόσωποι από κάθε ήπειρο και περισσότερες από τις μισές οικονομίες της G20 στον κόσμο.

Η Διευκόλυνση COVAX αποτελεί βασικό μέρος του πυλώνα COVAX (COVAX) του Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), μια πρωτοποριακή παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παραγωγής και δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες COVID-19 και εμβόλια.

Η COVAX διευθύνεται από τον Gavi, τον Συνασπισμό για την Καινοτομία Επιδημικής Προετοιμασίας (CEPI) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές εμβολίων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Το COVAX στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων COVID-19 και στη διασφάλιση δίκαιης και δίκαιης πρόσβασης για κάθε χώρα του κόσμου.

Ο στόχος του COVAX είναι έως το τέλος του 2021 να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων που έχουν περάσει από την έγκριση κανονιστικής ρύθμισης ή / και την προεπιλογή του ΠΟΥ. Αυτά τα εμβόλια θα παραδοθούν εξίσου σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στη συνέχεια επεκτείνονται στο 20% του πληθυσμού των συμμετεχουσών χωρών. Στη συνέχεια, θα διατίθενται περαιτέρω δόσεις με βάση την ανάγκη χώρας, την ευπάθεια και την απειλή COVID-19.

"Η πανδημία COVID-19, όπως και κάθε κρίση υγείας, μας προσφέρει επίσης ευκαιρίες", δήλωσε η Δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. "Ένα εμβόλιο που είναι προσιτό σε όλους θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στην υγεία. Χρειαζόμαστε όλες τις χώρες να υποστηρίξουν το COVAX για να τερματίσουν την οξεία φάση της πανδημίας."

Η επιτυχία αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί τελικά από την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις και τις δεσμεύσεις των κατασκευαστών εμβολίων για συμμετοχή σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για την παροχή μιας παγκόσμιας λύσης.

Επιπλέον, τον Ιούνιο, η Gavi παρουσίασε το COVAX Advance Market Commitment (AMC), ένα χρηματοδοτικό μέσο που είχε ως στόχο να παρακινήσει τους κατασκευαστές εμβολίων να παράγουν επαρκείς ποσότητες ενδεχόμενων εμβολίων COVID-19 για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η AMC έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια έναντι ενός αρχικού στόχου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από δωρητές υψηλού εισοδήματος καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγές:
https://www.who.int/news-room/detail/15-07-2020-more-than-150-countries-engaged-in-covid-19-vaccine-global-access-facility

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι πολύδυμες κυήσεις αύξησαν τους πρόωρους τοκετούς στην Ελλάδα [μελέτη]
Ενδυνάμωση με υπερηχογραφικό έλεγχο των προσπαθειών του ζευγαριού για να πετύχει κύηση
Μαρινάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, μπορούμε καλύτερα