Νέα έρευνα του North Carolina State University και του Georgia Institute of Technology, ανακάλυψε ότι όσα περισσότερα γνωρίζει κάποιος για την COVID-19, τόσο λιγότερο στρες για την πανδημία έχει. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι το να κάνουν σχέδια για τη μείωση του στρες ήταν επίσης αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους αλλά όχι στους ενηλίκους 40 ετών και κάτω.

Ο Shevaun Neupert, δήλωσε ότι η COVID-19 είναι καινούργια νόσος και δεν είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι ανησυχούσαν προηγουμένως.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 515 ενηλίκους στις ΗΠΑ. Η ηλικία τους ήταν μεταξύ 20-79 ετών. Η κοόρτη των συμμετεχόντων είχε μέση ηλικία λίγο κάτω από 40 και 46 από αυτούς ήταν άνω των 60 ετών. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 20ης Μαρτίου και 19ης Απριλίου 2020.

Ένα μέρος της έρευνας ήταν κουΐζ 29 ερωτήσεων που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει πόσα γνώριζαν οι συμμετέχοντες για τη νόσο COVID-19. Μαζί με άλλα μέρη της έρευνας, οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν αν η κατανόηση της COVID-19 κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο στρες.

Ο Neupert δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η γνώση είναι δύναμη. Όσο περισσότερες πληροφορίες (βασισμένες σε γεγονότα) ήξεραν οι άνθρωποι για την COVID-19, τόσο λιγότερο στρες είχαν. Αυτό ίσχυε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι η γνώση μειώνει την αβεβαιότητα η οποία μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνος. Αν και εικασία, είναι πιθανό η γνώση για το νέο ιό να μείωσε την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της περιόρισε τα αισθήματα στρες για την πανδημία.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ηλικιωμένοι θα είχαν περισσότερο στρες λόγω COVID-19, επειδή η νόσος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για αυτούς αλλά ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα του σχετικού με την πανδημία στρες ήταν ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας στρες ήταν ανησυχία για λοίμωξη από COVID-19, κάτι που δεν εκπλήσσει, δήλωσε ο Neupert. Και τόνισε ότι όσο μεγαλύτεροι ήταν οι άνθρωποι τόσο πιο έντονη ήταν αυτή η επίδραση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνέδριο Πεταλούδα: Ασθενείς και γιατροί συζητούν για την υγεία
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με μια ‘’Μυστική Αποστολή’’ στο 52ο φεστιβάλ βιβλίου
22ο Διεθνές φόρουμ νέων εθελοντών αιμοδοτών