Συναγερμό έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο εντοπισμός κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετέβη στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Τσιόδρας συντόνισε τις προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου, το οποίο θυμίζει το περιστατικό με την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Τα κρούσματα σε κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, προκαλούν εύλογη ανησυχία, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτές ευνοούν τη μετάδοση του ιού, ενώ οι μεγάλες ηλικίες των ανθρώπων αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ζωών.

Όπως έγινε γνωστό, 36 είναι συνολικά τα κρούσματα  στον οίκο ευγηρίας (33 τρόφιμοι και 3 εργαζόμενοι). Σε δηλώσεις του πέρας της επίσκεψης, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η διασπορά έγινε από νεαρό εργαζόμενο της μονάδας, ο οποίος είχε βρεθεί σε συναυλία.

Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

"Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα - δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς, προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία".

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το παράδειγμα δείχνει "πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος - νέους που διασκεδάζουν σε ένα νησί, σε έναν χώρο διακοπών - σε ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους".

Γαλλία

Παράδειγμα προς αποφυγή θεωρείται η Γαλλία, όπου στην πρώτη φάση της πανδημίας καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι τροφίμων σε γηροκομεία.

Στη συγκεκριμένη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από 7.000 οίκοι ευγηρίας, στους οποίους φιλοξενούνται χιλιάδες ηλικιωμένοι.

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι αρμόδιοι της Υγειονομικής Περιφέρειας του Παρισιού είχαν προειδοποιήσει ότι το 5% των τροφίμων στα 400 γηροκομεία της περιοχής είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, ένας στους τέσσερις Γάλλους που είχαν χάσει τη ζωή τους από CoViD-19 ήταν ηλικιωμένοι που ζούσαν σε κλειστές δομές αυτού του τύπου.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνέδριο Πεταλούδα: Ασθενείς και γιατροί συζητούν για την υγεία
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με μια ‘’Μυστική Αποστολή’’ στο 52ο φεστιβάλ βιβλίου
22ο Διεθνές φόρουμ νέων εθελοντών αιμοδοτών