Η έγκαιρη λήψη φαρμακευτικής αγωγής μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ασθενείς που έλαβαν ρασαγιλίνη αμέσως μετά τη διάγνωση είχαν λιγότερο επιθετική μορφή της νόσου σε σχέση με αυτούς που άρχισαν να τη λαμβάνουν αργότερα.

Η διεθνής έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 1.000 ασθενείς, αλλά οι γιατροί τονίζουν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν 10 έως 15 χρόνια πριν γίνουν σαφή τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η ουσία μειώνει τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί είναι διστακτικοί να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή σε αρχικό στάδιο, λόγω των ανησυχιών ότι η επίδραση μπορεί να εξασθενήσει με τον καιρό.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Νευρολογικό συνέδριο της Μαδρίτης έγινε σε ασθενείς από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ανακάλυψαν ότι ασθενείς που έλαβαν ρασαγιλίνη αμέσως μετά τη διάγνωση ήταν σε καλύτερη κατάσταση μετά από 18 μήνες, σε σχέση με αυτούς που καθυστέρησαν την έναρξη της θεραπείας κατά 9 μήνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, δημιουργώντας προστασία διαρκείας για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πολλοί ασθενείς έλαβαν μέρος στην έρευνα μόνο για 18 μήνες και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη επίδραση.

Ένας από τους ερευνητές, ο Καθηγητής David Burn, του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, θεωρεί συναρπαστικά τα ευρήματα.

Όπως σημειώνει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται επίσης με προηγούμενη δοκιμή με ρασαγιλίνη, που έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

Θεωρεί πως, ενδεχομένως, αυτό μπορεί να ωφελήσει πραγματικά ασθενείς που αρχίζουν την αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωση.

Ο Dr. Kieran Breen, της Ένωσης για το Πάρκινσον στη Βρετανία, δήλωσε ότι υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πρέπει να αρχίζει κάποιος τη φαρμακευτική αγωγή μέχρι να τη χρειάζεται πραγματικά αλλά ότι η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι η χορήγηση φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος.

Ωστόσο, ο Dr Breen δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν το αποτέλεσμα της έγκαιρης χορήγησης αγωγής σχετίζεται ειδικά με την ουσία ή αποτελεί γενικό φαινόμενο που σχετίζεται με άλλα φάρμακα για τη νόσο. Δήλωσε πως η έρευνα έδειξε ότι το αποτέλεσμα του φαρμάκου ήταν πολύ ‘λεπτό’.

Σε ασθενείς στους οποίους δόθηκε δόση 1mg ρασαγιλίνης εμφανίστηκε βελτίωση αλλά όχι σε αυτούς που έλαβαν μεγαλύτερη δόση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού