Η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες επιχορήγησης 23 νέων ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού με συνολικά 128 εκατ. ευρώ.

Aνάμεσά τους, 4 ελληνικά: imPURE, RESERVIST, COVINFORM, SHARE-COVID. Η επιλογή των έργων που θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζων 2020"είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επιπλέον ερευνών με στόχο την ενίσχυση και την προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρων, την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων όπως φορητών διαγνωστικών συστημάτων, την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, π.χ. στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και την άντληση γνώσεων από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση των θεραπειών.

Στα έργα συμμετέχουν 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 32 συμμετέχοντες είναι από 15 χώρες εκτός ΕΕ.

Η χρηματοδότηση από το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Ορίζων 2020" εντάσσεται στη δέσμευση της Επιτροπής να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Παγκόσμια Αντίδραση κατά του Κορονοϊού , την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ.φον ντερ Λάιεν τον Μάιο του 2020, και συμπληρώνει προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Επίσης εντάσσεται στην ευρύτερη συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια συνεργασία "Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator" που αποσκοπεί στην επιτάχυνση και επέκταση της έρευνας, της ανάπτυξης, της πρόσβασης και της δίκαιης διανομής διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα