H δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της Μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, με σκοπό να καρπωθούμε τα οφέλη και των δύο. Σχεδιάστηκε για να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και βασίζεται σε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την άνοια.

Πώς λειτουργεί;

Η δίαιτα MIND λειτουργεί συνδυάζοντας τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH. Εστιάζοντας σε καλές τροφές για την υγεία του εγκεφάλου, θα λάβουμε άφθονες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή που βελτιώνουν επίσης την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν τον διαβήτη, ακόμα και ορισμένους καρκίνους. Η όλο και περισσότερη έρευνα επί του θέματος δείχνει πως υπάρχει σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών από τη διατροφή και οφελών στις γνωστικές δεξιότητες.

Αυτές είναι μερικές τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε όσο κάνετε τη δίαιτα MIND:

*Φασόλια: 4 ή περισσότερα γεύματα την εβδομάδα

*Μούρα: 2 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα

*Ψάρια: 1 ή περισσότερα γεύματα την εβδομάδα

*Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: 6 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα

*Υπόλοιπα λαχανικά: 1 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως

*Ξηροί καρποί: 5 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα

*Ελαιόλαδο: με μέτρο, αλλά κορυφαία επιλογή εάν χρησιμοποιείται λίπος

*Πουλερικά: 2 ή περισσότερα γεύματα την εβδομάδα

*Δημητριακά ολικής άλεσης: 3 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε;

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα MIND. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε στη δίαιτα MIND είναι:

*Βούτυρο ή μαργαρίνη

*Τυριά

*Επιδόρπια όπως γλυκά και αρτοσκευάσματα

*Τηγανητά

*Κόκκινο κρέας.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας MIND για τον οργανισμό;

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Η δίαιτα MIND κατά βάση προτείνεται για να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου. Σε μια μικρή μελέτη του 2023 σε ενήλικες μεταξύ 28-40 ετών, η στενή υιοθέτηση της δίαιτας MIND συσχετίστηκε με ταχύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, συγκεκριμένα, ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών.

Μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή

Γνωρίζουμε καλά πως η διατροφή επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα φλεγμονής του σώματος, που και τα δύο είναι παράγοντες κινδνύνου και μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ανάπυτξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα τρόφιμα στη δίαιτα MIND παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, που με τη σειρά τους παρέχουν προστασία από ασθένειες του εγκεφάλου και από άλλες σχετικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα νοσήματα της καρδιάς.

Μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δίαιτα MIND μπορεί επίσης να μειώσει ή να αναστείλει τις επιβλαβείς πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς που συγκεντρώνονται και σχηματίζουν πλάκες στον εγκέφαλο ατόμων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες αυτές εμποδίζουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων, προκαλώντας διαταραχές.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Η δίαιτα MIND μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση. Μια μικρή μελέτη από το 2019 έδειξε επίσης ότι η δίαιτα MIND είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εμφάνιση εγκεφαλικού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Έρευνα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να τριπλασιαστεί τον πρώτο χρόνο μετά το εγκεφαλικό και να παραμείνει υψηλός για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα
Απώλεια βάρους: Επιλέγω αυγό ή τοστ;