Πώς κατάφερε η Ιαπωνία σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την  covid-19 παρά το πολυπληθές Τόκυο και την εγγύτητά της με την Κίνα; Χωρίς ποινές και μόνο με αιτήματα για συνεργασία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ιαπωνίας, κατά κάποιο τρόπο απέφυγε τη μεγάλης κλίμακας έξαρση που έχουν άλλες χώρες του πλανήτη. Τουλάχιστον μια εξήγηση μπορεί να δοθεί.

Νέα συγκριτική ανάλυση της κινητικότητας των ανθρώπων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας δείχνει πόσο δραστικά επιβράδυναν οι μάζες στο Τόκυο. Αυτή η επιβράδυνση μπορεί να έχει περιορίσει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Σε έρευνα του  The University of Tokyo Institute of Industrial Science, επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία τοποθεσίας περισσότερων των 200.000 χρηστών κινητών τηλεφώνων. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία, οι ερευνητές υπολόγισαν την ανθρώπινη κίνηση στο Τόκυο πριν και κατά τη διάρκεια της κατάστασης ανάγκης.

Με ανώνυμα στοιχεία που αντιπροσώπευαν το 2% του πληθυσμού, μπορούσαν οι ερευνητές να υπολογίσουν την κινητικότητα και τα ποσοστά επαφών και ανακάλυψαν ότι σε μια εβδομάδα κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κινητικότητα των ανθρώπων μειώθηκε κατά 50% οδηγώντας σε πτώση 70% των κοινωνικών επαφών.

Η Ιαπωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 7 Απριλίου που ακολουθήθηκε από διαδοχική σειρά αιτημάτων για κλείσιμο επιχειρήσεων και τηλεργασία, μαζί με αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας δεν  μπορεί να πραγματοποιηθεί ή να επιβληθεί lockdown.

Τα στοιχεία αφορούσαν το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου. Εστιάζοντας στους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς γύρω από το κεντρικό Τόκυο, φάνηκε ότι στις 14 Απριλίου είχε λιγότερες επισκέψεις κατά 76% έως 87% σε σχέση με πριν την κρίση του Ιανουαρίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πώς και πόσο μακρυά ταξίδεψαν οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή του Τόκυο. Και τα δυο έδειξαν μείωση 50%.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μετακινούνταν λιγότερο και έμεναν πιο κοντά στο σπίτι. Οι κοινωνικές επαφές μπορούσαν επίσης να υπολογιστούν με βάση τη χωροταξική εγγύτητα των ανθρώπων.Και αυτή μειώθηκε ουσιαστικά, σχεδόν στο ποσοστό της μείωσης κατά 89% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης. Οι τάσεις πτώσης γενικά αντιστοιχούσαν στα αιτήματα της κυβέρνησης για τηλεργασία, κλείσιμο σχολείων και την πραγματική κατάσταση ανάγκης.

Η έρευνα ταίριαξε κοινωνικο-οικονομικά  στοιχεία με τα αποτελέσματα κινητικότητας. Αυτά έδειξαν ότι άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα ήταν πιο ικανοί να μειώσουν  τις κοινωνικές επαφές και κατ επέκταση την πιθανότητα να νοσήσουν.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες συνεργάστηκαν, περιορίζοντας την μετακίνηση και τις επαφές τους μειώνοντας τις λοιμώξεις, δήλωσε ο  Yoshihide Sekimoto.

Εν μέσω πολύπλοκων ανθρώπινων και περιβαλλοντικών δυναμικών πίσω από την καταπολέμηση της εξάπλωσης της COVID-19,υπάρχουν τώρα ισχυρότερες ενδείξεις ότι η παραμονή στο σπίτι και η διατήρηση απόστασης έχουν αποτέλεσμα.

 Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα